Пуповац: Нажалост- положај Срба се погоршава

Танјуг

27. 07. 2015. у 17:13

Пуповац:  Нажалост- положај Срба се погоршава

Милорад Пуповац

Поруке нетолеранције су све видљивије и све гласније према свим мањинама, а посебно према Србима. Посебно се у томе истиче антићирилична кампања и величање Олује, изјавио је Милорад Пуповац, председник СНВ

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац изјавио је данас да се положај Срба у Хрватској уочи годишњице обележавања операције Олуја погоршава, а разлог за то су, како је навео, пораст национализма после уласка у ЕУ, ослобађајуће пресуде хрватским генералима, али и оптужбе опозиције на рачун власти да је "недовољно хрватска" у настојању да разуме Србе.

"Нажалост атмосфера се погоршава. Поруке нетолеранције су све видљивије и све гласније према свим мањинама, а посебно према Србима. Посебно се у томе истиче антићирилична кампања и величање Олује и заборављање њених последица. У таквим околностима је поприлично тешко радити на побољшању права Срба и остваривању онога што су објективне потребе Срба у срединама у којима живе," рекао је Пуповац Тањугу.

То, како је додао, у великој мери отежава и онемогућава унапређење положаја Срба у Хрватској и испуњење обавеза које је Хрватска преузела потписивањем приступног уговора са ЕУ.

На питање због чега се то дешава, он је оценио да је један од разлога улазак у ЕУ односно одсуство реакције из ЕУ чији је Хрватска члан.

"Након завршетка преговора са ЕУ дошло је до пораста национализма, искључивости и нетолеранције и осећаја да се то може развијати јер је Хрватска постала чланица ЕУ. Уколико ЕУ не реагује, то значи да је отворен простор да се то може чинити," рекао је он.

Према његовом мишљењу, други могући разлог су ослобађајуће пресуде за двојицу хрватских генерала у Хагу, након којих се почела развијати свест да Хрватска нема никакву озбиљну одговорност за то што се догодило у Олуји, за протеривање Срба, за почињене ратне злочине и онемогућавање повратка.

"Коначно трећи разлог је сукобљавање власти и опозиције у коме опозиција оптужује власт као недовољно хрватску као ону која разуме Србе и која хоће да Хрватска буде у партнерству са земљама региона, укључујући Србију. Све то заједно је омогућило да се догоде ствари које се догађају и да се отежа положај Срба у Хрватској," навео је Пуповац.

Он каже да још није имао прилике да се упозна са детаљима случају о коме су известили београдски медији, а према којима је група хрватских хулигана упала у воз који је стајао у Загребу и пребила 21-годишњег младића, али је рекао да се у Хрватској бележе различити облици претећих порука које ометају нормалан рад институција српске заједнице и оних који воде те институције.

"Током двадесет пет година имао сам најразличитије типове искуства са Хрватском и она са мном али нисам искусио јавни позив да ме треба протерати и да ми треба одузети држављанство као што смо то могли чути, додуше не од мејнстрим мејдија али од представника медија који воде изнимно отровну и опасну кампању а да се при том нико не обазире на то."

Замољен да прокоментарише односе Србије и Хрватске он је оценио да су то нестабилни односи успона и падова, усхићења и разочарења.

"То су врло нестабилни односи у којима нерашћишћено ратно наслеђе и неспроведно суочавање са ратом и његовим последицама, са ратним политикама и њиховим консеквенцама имају потенцијално врло опасан набој за дугорочно ометање развоја партнерских, добросуседских односа између Хрватске и Србије и а тиме и за стварање нестабилности у односима међу једним бројем земаља у регији," закључио је Пуповац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

munja

27.07.2015. 17:24

EU i NDH ne zanimaju Srbi,oni su presudili i osudili šta su hteli i kako su hteli, i pokazuju lice šta dalje misle o Srbima.Kako popraviti, samo reciprotetom, kako vi nama tako mi vama.

Krajisnik

27.07.2015. 18:47

@munja - Sta se cudimo? Nas "najveci sin", Srbin Novak Djokovic se slikao pre par dana u Istri sa ustaskom predsednicom!!! Oboje imaju veliki osmejah!!! Ocigledno zadovoljni, srecni!!! Da li je to povodom godisnjice "oluje"?Dal' cete objaviti ovaj komentar?Zasto ne objavite sliku Noleta i Kolinde?E moj Nole! :-(Razocarani (po hiljaditi put) Srbin iz Krajine, sada Kanade.

Mile

27.07.2015. 19:50

@munja - Ima ceo clanak sa sve slikom u Novostima , Nole i Kolinda . Nista tu nije sporno , Noletova majka je Hrvatica i on ima pravo da se ponasa tako kako se ponasa . Medju teniserima osim nasih, najbolji su mu prijatelji iz Hrvatske , letuje tamo , postuje svoju rodbinu , pa i Predsednicu.

DILEMIČAR

27.07.2015. 23:40

@munja - Nikako mi nije jasno kako to da od Crnogorca i Hrvatice nastane pa još Srbin ?

udri brigu na veselje

27.07.2015. 23:48

@munja - Zemljak, nemoj da se razočaravaš na balkanske teme jer ćeš da upadneš u neizlečivu depresiju.Pa ti si srećan čovek,znaš li to?Gle ti njega, pa još u Kanadi.E neka je večna slava i hvala kraljici Elizabeti II Spasiteljici koja te sačuvala pod svojim baldahinom.Da li ćeš da i dalje ostaneš Srbin - tvoja privatna stvar ?!! Sva sreća pa nisi imao sreće da te Fotije čuva pod svojim epitrahiljom - bio bi beda, jad i čemer, čiji smisao života je uzaludno trošenje vremena u iščekivanju Smrti kao Spasa.

lp

28.07.2015. 09:14

@munja - Koliko sam ja informiran , Djokovicu je majka Srpkinja iz Vinkovaca ( Hrvatska ) a otac Srbin sa Kosova ( porijeklom iz Crne Gore ) .

lp

28.07.2015. 16:08

@munja - Izvinjavam se sto sam pogresio, ali drago mi je sto se Djokovic krsti sa tri prsta. U mojoj siroj familiji ovdje u Zagrebu prevladali su katolici.

normal

28.07.2015. 17:10

@munja - potpuno normalno da su katolici - neće možda da su naseli na Jovanove rukohvate sa "generalima" i Porfirijeve Komisije za potvrdu "svetosti" blaženika !!??

Hrvat...

29.07.2015. 14:20

@munja - Zar je bitno šta je Đoković po nacionalnosti? Da je i čisti Srbin bio bi mi drag i on i njegovi uspjesi. A ti, Krajišniče, dobro je da si što dalje. Sad u Kanadi traži Veliku Srbiju. Tamo isto ima srpskih grobova

Commonwealth of CANADA

29.07.2015. 16:55

@munja - Kanada je federalna država englesko-francuskog govornog područja u kojoj je moguće da žive čak i Srbi.U Hrvatskoj ni nakon 500 godina Srbi nisu stekli pravo građanstva zbog urođenog genocidnog kleronacifašizma-danas je to europizirano neoustaštvo proisteklo iz komunističko-ustaškog dogovora blagoslovljenog od Vatikana.Nema potrebe da traži Vel. Srbiju-ona se nosi u srcu.U Kanadi je moguće da crnkinja, izbeglica sa Haitija, novinarka postane Generalni Guverner - predstavlja kraljicu Elizabetu II.

Бенковчанка

27.07.2015. 22:37

Не брини, Вучић ће да се извини Хрватима због тога и све ће бити у реду!

Hrabrost

27.07.2015. 23:56

Narečeni Gospodin nema"hrabrosti"da nakon 20 godina tulumarenja bespućima životne stvarnosti prizna samom sebi pa i drugima: da je njegova politika Ikebane i Sinkretizma doživila Totalni Debakl,Apsolutni Fijasko i Nepopravljivu Propast.Na sreću Srbi u RH nikad nisu doživljavali tzv.SNV kao nešta svoje što potvrđuju izlasci na glasanje za Veća NM,a Njegove istupe tretiraju kao"lični stav"po potrebi jačanja hrvatskog kohezionog faktora u stanju raspada hrvatskog društva. Svaki Srbin gleda sebe.

MILET-BAŠA

29.07.2015. 17:06

@Pašaluk - 1557. veliki veziri Rustem-paša Opulković i Mehmed-paša Sokolović izdejstvovali su Ferman i Berat o obnovi rada Pećke Patrijaršije sa patrijarhom Makarijem Sokolovićem. Tada je Otomansko Carstvo bilo od Udbine do predgrađa Beča i 50 km od Zagreba.Sultan Sulejman-al-Kanuni proglasio je Makarija za Etnarha Srpskog Mileta (vođa) što je povredilo Carigrad.patrijarha koji je 1586. osnovao najzapadniju pravoslav. parohiju u Puli-u inat srpskom Baši.Pašaluk nije ono što ti je pop utuvio u praznu glavu.

magarac

21.10.2015. 03:20

Ukratko, Pupovac predstavlja sve Srbe, iako se dobar dio Srba borio u Hrvatskoj vojsci. Ti Srbi su bili lojalni Hrvatskoj državi i nisu je rušili nego su je branili, za razliku od Pupovčevih Srba. Lojalni Srbi bi puno lakše ispunili zahtjeve, nego zavedeni pobunjeni narod koje se predstavlja kao prave Srbe, akoji su rušili po Hrvatskoj.