Будва: Земљу добротвора присвојили тајкуни

С. ГРЕГОВИЋ

16. 08. 2014. у 21:50

Како је вредна задужбина великог филантропа Тома Лукетића завршила на добошу. Хоће ли Фондација успети да врати преосталу земљу у центру Будве?

БУДВА - Задужбина једног од најбогатијих и најугледнијих Будвана, Тома Лукетића, уместо у племените, хуманитарне сврхе, систематски одлази на - добош.

Име овог филантропа се готово више и не помиње, осим у судским списима, а оно што је преостало од вредне земље општина у континиуитету продаје, па наследници Томови, преко фондације коју су основали, чине последње напоре да се бар део имовине употреби онако каква је била тестаментарна воља њиховог претка.

Добротвор, који је умро 1927. године, формирао је фондацију „Заклада Тома Лукетића и његове жене Стане“. Вредна имовина, која је захватала простор од око 40.000 квадратних метара у центру Будве, све од градске марине до магистралног пута који пресеца црногорску туристичку престоницу, остављена је по вољи Лукетића за „школовање деце из Паштровића и Будве“. Од како је Томо преминуо, изузетно вредна имовина се у катастарским књигама водила на Закладу коју је формирао. И тако све до 1991. кад је урађен нови катастар и кад се општина будванска, без судске одлуке, укњижила на цео тај простор који је намењен у најплеменитије сврхе.

Крчмљење имовине Тома Лукетића почело је још у време СФРЈ. На његовом земљишту су изграђени бројни стамбени и пословни објекти, зграда „Зета филма“, банке, самопослуга на чијим темељима ниче мамутски солитер, бројне приватне куће...

- Ми смо, као Томови наследници, покретали бројне иницијативе, годинама водимо судске спорове, али до сада без успеха - каже др Мирослав Лукетић, синовац будванског добротвора и угледни научни радник. - Наставља се с продајом онога што је остало од имовине у најатрактивнијем делу Будве, како би се обесмислила фондација коју смо основали Томов унук Стефан Лукетић и ја, крајем прошле године, има за циљ да предузме све правне и фактичке радње на повраћају целокупне имовине нашег претка, коју је завештао у добротворне сврхе.

Пошто се имовина смањује из године у годину и постаје предметом богаћења знаних и незнаних тајкуна, који граде на њој, наследници су се обратили Министарству финансија и његовом министру Радоју Жугићу, са захтевом да се поништи решење Управе за некретнине, о упису имовине на општину. Другостепени орган се не оглашава поводом захтева већ годину дана.

- Послератна власт је делом имала разумевања за филантропију, а садашња локална власт у Будви игнорише завештање Тома Лукетића и незаконито продаје његову заоставштину. Будите уверени да ће Фондација коју смо основали користити сва правна средства, код свих судских инстанци у Црној Гори, а ако ту не добијемо подршку, обратићемо се међународном суду правде у Стразбуру - написали су Лукетићи министру Жугићу.


ИЗВРШНИ ОДБОР

ФОНДАЦИЈОМ која води бригу о повраћају имовине задужбинара Тома Лукетића, управља Извршни одбор у чијем су саставу Луција Ђурашковић, Павле Пејовић, Вељко Врбица, Константин Бољевић и Марко Кентера.

- Уколико Фондација буде обављала делатности којима се стиче добит, све што по том основу буде остварено, употребиће се за образовно-културне, хуманитарне добротворне намене, како је то Томо и одредио тестаментом - каже др Мирослав Лулетић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)