Нобеловци упозоравају на климатске промене

Танјуг

07. 12. 2019. у 23:59

Нобеловци упозоравају на климатске промене

Depositphotos

Добитници Нобелове награде из физике, хемије и економије данас су на конференцији за новинаре уочи доделе награда следеће недеље рекли да је бављење климатским променама од велике важности
Добитници Нобелове награде из физике, хемије и економије данас су на конференцији за новинаре уочи доделе награда следеће недеље рекли да је бављење климатским променама од велике важности.


Дидије Кело, Естер Дуфло и Стенли Витингем ово су изјавили пред глобални самит о климатским променама у Мадриду.

Кело, који је дели награду за физику за откриће егзопланете која кружи око звезде сличне Сунцу, указао је на проблем људи који одбацују важност бављења климатским променама на основу тога што "ће у неком тренутку свакако напустити Земљу".

"Мислим да је ово једноставно неодговорно, јер су звезде тако далеко да не би требало да имамо озбиљне наде да ћемо успети да побегнемо са Земље", рекао је Кело, додајући да су људи на Земљи еволуирали и да нису створени за живот на другим планетама, па је боље да поправе ову.


Естер Дуфло, једна од лауреата у области економије, упозорила је да ће суочавање с климатским променама "захтевати промене у понашању, нарочито у богатим земљама" који су велики потрошачи робе и енергије.


Прочитајте још: Климатске промене забрињавају трагаче за тартуфима

Док неки верују да нема потребе за смањење конзумирања под условом да потрошња буде подстакнута обновљивом енергијом, она тврди да би "било сјајно да је то случај", али да мисли да се на то не може нужно рачунати.


Jonas Ekstromer /TT News Agency via AP


Витингем, који дели награду за хемију за развој литијум-јонских батерија, рекао је да је сада тренутак да се помогне у решавању проблема климе, али је додао да се мора бити прагматичан.

"Не можемо само искључити сав CO2", каже нобеловац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације