Климатске промене забрињавају трагаче за тартуфима

Танјуг

17. 11. 2019. у 23:22

Климатске промене забрињавају трагаче за тартуфима

Foto: Tanjug/AP Photo/Martino Masotto

Раст глобалних температура забрињава трагаче за тартуфима у италијанском граду Алба, где најцењенији примерци могу донети двоструку већу цену од злата
Раст глобалних температура забрињава трагаче за тартуфима у италијанском граду Алба, где најцењенији примерци могу донети двоструку већу цену од злата.


Због високих температура у октобру, осам од 10 тартуфа које је пронашао Карло Оливеро били су тамни, исушени и суви, што је, како каже, последица високе температуре, преноси АП.


Алба, која се налази у североисточном региону Пијемонт, сматра се "светском престоницом белог тартуфа".


Тартуфи важе за изузетно скупоцене гљиве - један тартуф тежак 1.005 грама продат је на аукцији за 120.000 евра, што је дупло више од злата.


Председник италијанског националног центра за проучавање тартуфа Антонио Деђакоми изјавио је да су научцници веома забринути за производњу тартуфа, јер су климатске промене и високе температуре утицале на закаснелу бербу тартуфа.


Прочитајте још: Кафа, чоколада, риба... постаће дефицитарни због климатских промена


Како би се ублажио дугорочнии утицај климатских промена на производњу високо цењеног белог тартуфа, стручњаци су покренули иницијативе за боље очување територије на којој расту.


Како се наводи, савршени домаћин за тартуфе, којима више одговарају ниске температуре и влага, јесте храст.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације