Потоп у Кану и Ници, пало кише колико падне за три месеца!: Две жртве, више несталих, велико невреме захватило југоисток Француске (ФОТО/ВИДЕО)

Г. ЧВОРОВИЋ

24. 11. 2019. у 23:46

Потоп у Кану и Ници, пало кише колико падне за три месеца!: Две жртве, више несталих, велико невреме захватило југоисток Француске (ФОТО/ВИДЕО)

Фото ЕПА-ЕФЕ-SEBASTIEN NOGIER

У најугроженијим зонама потучени су рекорди, јер је по квадратном метру пало чак између 280 и 350 литара воде

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“ - ПАРИЗ

СТРАВИЧНЕ поплаве на југоистоку Француске однеле су најмање два живота, више људи се воде као нестали док је стотине кућа под водом. Начињена је огромна материјална штета.

На појединим местима за 36 сати пало је кише колико обично падне за три месеца! У најугроженијим зонама потучени су рекорди, јер је по квадратном метру пало чак између 280 и 350 литара воде. У Кану се с неба у року од дан и по у просеку сручило 144 литра кише. У Драгињану је за исто време пало кише као за месец и по у обичним условима, а слично је било у Фрежису и другим местима.

Многе реке су се излиле. Ауто-пут број осам који пролази медитеранском обалом је био затворен, а у недељу је и даље на два места била у прекиду пруга од Тулона до Нице, и од Нице до италијанског пограничног места Вентимиља.

Око 4.500 домаћинстава је остало без струје у највише погођеним департманима Вар и Приморски Алпи, нарочито у познатим летовалиштима Фрежис и Сен Тропе.

Спасиоци су за викенд добили хиљаде позива. У преко две хиљаде интервенција, евакуисано је близу 1.700 људи. Око 170 страдалих морало је да буде извучено хеликоптерима. У последњи час је спасено стотинак људи. Некима, нажалост, није било помоћи.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Расте ниво воде, могуће поплаве: Шта се догађа са Јадранским морем?

У недељу су пронађена тела двеју жртава. Једна од њих је особа стара око четрдесет година, која је учествовала у спасавању, када се преврнуо чамац у коме су била три жандарма и троје цивила, у месту Миј у депарману Вар. Из воде је извучено и беживотно тело мушкарца старог око педесет година, заробљеног у сопственом аутомобилу, у месту Кабас, у истој области.

Истовремено, више особа се воде као нестале. Потрага се наставља за човеком старим 77 година који је по јакој киши изашао на улицу у месту Сент Антонен. Две старије особе су кренуле колима из Граса у Танерон где је по квадрату пало 280 литара кише, да посете сина и јавиле су му се с поруком да морају да се врате кући. Од тада од њих нема ни трага ни гласа.

Фото ЕПА-ЕФЕ-SEBASTIEN NOGIER

За викенд су се одвијале праве драме. У месту Кањ на Мору тридесетак спасилаца су једва извукли човека из смрсканог аутомобила на који је пало оборено стабло.

Читави предели, поља лаванде и виногради, прекривени су блатњавом, црвеном водом, а на снимцима из ваздуха виде се кровови кућа. Забрињавајућа ситуација је и у департману Пиј де Дом. Осигуравајућа друштва имају пуне руке посла.

- Треба прихватити да живимо с ризиком у односу на природне катастрофе - поручио је министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер и позвао на националну солидарност.

Грађани из региона су позвани да остану у заклону и не користе аутомобиле. Кише се најављују и целе ове недеље.

Фото ЕПА-ЕФЕ-SEBASTIEN NOGIER

У АЛПИМА ПРЕТЊА И ОД ЛАВИНА

Црвени аларм је упаљен и на вишим котама, где снег веје без престанка. На појединим местима је за дан и по пало између метар и 1,40 метара снега. У овом делу Јужних Алпа појавио се и ризик од лавина.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Dejan

25.11.2019. 12:09

Kod nas kise ni za leka u Sapcu, nemozemo da oremo njive, plugovi pucaju a bunari presusuju. Otisla je klima , sve se poremetilo.