ЛАВРОВ УПОЗОРИО: САД покушавају да ревидирају Бриселски споразум и увуку тзв. Косово у НАТО

Танјуг

02. 10. 2019. у 17:10

ЛАВРОВ УПОЗОРИО: САД покушавају да ревидирају Бриселски споразум и увуку тзв. Косово у НАТО

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров Фото Тањуг-АП

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да САД покушавају да ревидирају Бриселски споразум, у делу који се односи на Заједницу српских општина
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да САД покушавају да ревидирају Бриселски споразум, у делу који се односи на Заједницу српских општина, како би "увукле Косово у НАТО" и тамо задржале своју војну базу.


У том контексту, Лавров је подсетио да је пре четири године потписан споразум о формирању Заједнице српских општина на КиМ, којим се гарантују језичка, културна и верска права Срба, преноси ТАСС.


"Ова заједница није територијално компактна - постоји север, где су територије близу једна друге и постоје енклаве, које су такође део ове заједнице. Ова заједница има своју заставу, химну и грб. Споразум је остао на папиру четири године. Сада су у току покушаји да се изврши његова ревизија свим средствима, уз активно учешће САД у циљу развоја ситуације у којој би Косово могло да буде увучено у НАТО, заједно са највећом америчком базом у Европи, Бондстилом", рекао је Лавров на 16. годишњој седници тинк тенка из Москве "Клуб за дискусију Валдај".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: Нема пута у НАТО


Лавров је раније данас изјавио да САД и поједини њихови европски партнери немеравају да увуку БиХ у НАТО.


ЛАВРОВ: САД ПОКУШАВАЈУ ДА УВУКУ БИХ У НАТО
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да САД и поједини њихови европски партнери немеравају да увуку БиХ у НАТО.


Лавров је, обраћајући се на 16. годишњој седници тинк тенка из Москве "Клуб за дискусију Валдај", оценио да се на тај начин крши одговарајућа резолуција Савета безбедности УН, преноси ТАСС.


"САД и неке водеће западноевропске државе захтевају да одговорне бошњачке и поједине хрватске политичке партије заузму курс за стварање унитарне државе у Босни. Циљ је једноставан - увести Босну у НАТО. И у ту сврху, они прибегавају разним маневрима, укључујући ревизију резолуције Савета безбедности УН", рекао је Лавров.


Према Дејтонском споразуму, који је потписан 14. децембра 1995. у Паризу, БиХ састоји од два ентитета, Федерације БиХ и Републике Српске, и округа Брчко.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације