ДАН ОДЛУКЕ У ИЗРАЕЛУ: Хоће ли Нетанјаху “преживети” изборе?

Танјуг, Бета-АП

17. 09. 2019. у 09:15

ДАН ОДЛУКЕ У ИЗРАЕЛУ: Хоће ли Нетанјаху “преживети” изборе?

Фото: Танјуг/AP

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је да ће резултати парламентарних избора бити "тесни"

Премијер Израела Бенјамин Нетанјаху изјавио је да ће резултати данашњих парламентарних избора бити "тесни".


Нетанјаху је гласао јутрос у Јерусалиму заједно са својом супругом Саром.


Он тежи да четврти пут узастопно а пети пут укупно, постане премијер у време када му прете оптужнице за корупцију.


Главни ривал му је пензионисани командант војске Бени Ганц, чији је савез партија центра по испитивањима јавног мњења раме уз раме са Нетанјахуовим конзервативним Ликудом.


Међутим, ни једној од тих странка неће бити лако да образује већинску коалицију са мањим партијама, констатује АП.


Нетанјаху пориче све оптужбе, осуђујући полицију, тужиоце и медије за "лов на вештице" не би ли га збацили са власти.


Ако буде оптужен биће под великим притиском да се повуче чак и ако победи на изборима, констатује АП.
У Изреалу су јутрос отворена бирачка места на поновљеним парламентарним изборима, који би требало да одлуче да ли ће дугогодишњи премијер Бенјамин Нетанјаху остати на тој функцији.

Нетанјаху је на изборима у априлу претрпео један од највећих пораза у каријери када није успео да састави нову владу, те се потом одлучио за нове изборе.

Никада у историји Израела избори нису одржани два пута у једној години.

Прочитајте још: Нетанјаху: У Лондону сам се састао са Борисом Јељцином!

Последње анкете указују на још једну тесну утакмицу између Ликуда и центристичког савеза Плавих и белих, који води бивши војни заповедник Бени Ганц.

Израелско бирачко тело је дубоко подељено по верским, етничким и идеолошким линијама, а фрагментирани парламентарни систем чини прављење коалиције "шкакљивим послом", наводи америчка агенција АП.У априлу је деловало као да ће премијер Бенјамин Нетанјаху имати јасан пут ка власти с десничарским Ликудом и традиционалним јеврејским ултраправославним и националистичким савезницима који су му осигурали већину у парламенту који има 120 места.

Прочитајте још: Израелске лутке чувају границу са Либаном?

Али, како агенција преноси, када се "тврдоглава" странка Авигдора Либермана Јисраел Бејтену успротивила прекомерном утицају верских странака, Нетанјаху је остао са само 60 присталица, односно фалила му је једна за већину.

Уместо да дозволи другом кандидату шансу да формира владу, Нетанјаху је распустио парламент и сазвао још једне ванредне изборе.Испитивања јавног мњења поново показују да његов главни противкандидат, центристичка Плава и бела странка веома близу.

Обе странке би могле да се боре за формирање већинске коалиције са својим мањим савезницима.

Заједничка влада две највеће партије била би најрационалнији излаз из ове ситуације, оцењује АП, али Плави и бели су се зарекли да неће сарађивати са Нетанјахуом због оптужби за корпуцију са којима се премијер суочава.

Не очекује се, међутим, да Нетанјаху са најдужим премијерским стажом у историји Израела, пристане да седи у влади коју неко други предводи, констатује АП.

Нетанјаху се, уочи избора, зарекао да ће анектирати "сва насеља на Западној обали", укључујући и енклаву која се налази дубоко у палестинској територији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације