Да ли је канибализам решење за климатске промене и одржив живот? Један шведски научник мисли да јесте, а своју идеју је изложио на Гастро Самиту у Стокхолму.


Иако се ово можда чини као сатирична вест с америчког портала Онион, вест је истинита. Овогодишња тема Гастро Самита у Стокхолму била је Будућност хране, а бихевиорални научник и маркетиншки стручњак Магнус Сöдерлунд из школе Stockholm School of Economics изнео је прилично оригиналну - и бизарну - идеју о будућности хране.


Наслов његове презентације, која је емитована и на каналу ТВ4 шведске јавне телевизије, био је: "Можете ли замислити да једете људско месо?" Према њему, "морамо пробудити идеју једења људског меса у будућности, упркос готово универзалном културном табуу против канибализма".


Табу канибализма је, наравно, готово универзалан, уз изузетак неколико изолованих племена. Ипак, за овог шведског научника овај "конзервативни" табу би се "могао савладати, мало помало, почевши с наговарањем људи да само пробају људско месо".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Како су пре 2.500 година канибали припремали људско месо


"Пошто ће извори хране бити ретки у будућности, људима се мора представити храна коју су досад сматрали одвратном - између осталог људско месо", закључио је Сöдерлунд. У свом излагању спомињао је и инсекте, црве, чак и кућне љубимце, али главни фокус му је био на људском месу.


"ИНДУСТРИЈА ЉУДСКОГ МЕСА"


Иако није потпуно јасно на шта тачно Сöдерлунд мисли кад каже да бисмо требали почети јести људско месо, портал Big Think пише да се то односи на људска трупла. У шведским чланцима на ову тему такође се спомиње неодређен, али прилично језив термин "индустрија људског меса".


Сöдерлунд, који иначе проучава "понашање потрошача" и "реакције на тржишне стимулусе", сматра да се људи могу "преварити" да "донесу праве одлуке". А права одлука је, по његовом мишљењу, јести људско месо за добробит околине - иако није потпуно јасно ни зашто би то уопште било потребно. Узгој стоке је један од већих узрока гасова стаклене баште, али из тога не произлази да животињско месо треба заменити људским.


Сöдерлунд је у склопу свог предавања питао публику да је ли отворена за ту идеју. Врло мало руку је подигнуто, пише шведско-америчка новинарка Целиа Фарбер за портал Epoch Times. У интервјуу после предавања научник је рекао да је око 8% учесника конференције одговорило потврдно.


КАНИБАЛИЗАМ ИЗАЗИВА КРАВЉЕ ЛУДИЛО


А кад је водитељка њему поставила исто питање, одговорио је: "Донекле се устручавам, али да не бих испао превише конзервативан... Морао бих рећи... био бих барем отворен да пробам (људско месо)."


Сöдерлунд се на свом излагању запитао "јесмо ли ми људи превише себични да бисмо живели одрживо" - алудирајући, ваљда, на то да је прави разлог зашто не бисмо јели људско месо себичност.


Али за гађење према људском месу и табу против његове конзумације постоје врло добри разлози - како етички тако и медицински. Наиме, канибализам може изазвати тзв. кравље лудило, односно Креуцфелдт-Јакобову болест, баш као што је иначе изазива конзумација меса говеда која су била храњена остацима других говеда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КАО У ХОРОР ФИЛМУ: Ово је острво канибала са ког се многи никад нису вратили


То се и догодило у племену Форе у Папуи Новој Гвинеји, где је на снази био обичај да се тела мртвих поједу како их не би појели црви. Жене и деца из тог племена почели су у једном тренутку да оболевају од тајанствене и неизлечиве болести која је добила име куру, што на њиховом језику значи дрхтање, пише амерички радио НПР. Друго име које су дали болести је "насмејана смрт".


Наиме, епидемија је вероватно почела кад се један припадник племена заразио крављим лудилом, након чега је поједен, а приони који преносе болест прешли су на оне који су га појели. У року од годину дана после првих симптома заражени више не би могли да стоје на ногама и једу, а изгубили би контролу и над телесним функцијама.


Иако су ови домороци с Папуе Нове Гвинеје престали да једу своје покојнике још пре педесетак година, људи су наставили да оболевају јер је за развој крављег лудила код зараженог потребно и неколико деценија. Последња особа од куруа је умрла 2009. године.


А кравље лудило било би вероватно далеко учесталије да канибализам није табу и законом забрањен. Стога, колико год климатске промене и загађење околине били горући проблеми, прехрана људским месом тешко да је решење.
(index.hr)