САД: Русија и Кина су претња за наше интересе у свемиру

NovostiOnline

среда, 21. 08. 2019. у 20:43

САД: Русија и Кина су претња за наше интересе у свемиру

Фото: принтскрин YouTube

Растући војни потенцијал Русије и Кине у свемиру угрожава интересе Сједињених Америчких Држава и њихових савезника, изјавио је вршилац дужности директора америчке Националне обавештајне службе Џозеф Мегвајер
Растући војни потенцијал Русије и Кине у свемиру угрожава интересе Сједињених Америчких Држава и њихових савезника, изјавио је вршилац дужности директора америчке Националне обавештајне службе Џозеф Мегвајер.

„Сједињене Америчке Државе и наши савезници имају виталне интересе у свемиру, укључујући војне, комерцијалне и научне, али претња тим интересима расте како Кина и Русија развијају и размештају деструктивно оружје које прети сателитским системима Сједињених Америчких Држава и наших савезника“, рекао је Мегвајер на заседању Националног савета за свемир којим је председавао потпредседник САД Мајк Пенс.

Он је као пример навео копнени ракетни лансер који користи Кина, а који би, према његовим информацијама, могао да за сателите у ниској земаљској орбити представља претњу од уништења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRETI RAT U SVEMIRU: Dok Pentagon odbrojava dane, Rusi upozoravaju na “kraj čovečanstva”

„Сличан систем се развија у Русији и он ће вероватно прорадити за неколико година“, рекао је он.

Мегвајер је истакао да Кина развија оружје које може да омета рад сателита на геосинхроној орбити, а Русија је распоредила „копнено ласерско оружје способно да заслепљује или омета рад наших оптичких сензора размештених у свемиру“.

„Осим тога, Кина и Русија су формирале специјалне свемирске снаге. Обе државе у оквиру својих напора за одбијање и побеђивање непријатеља, повећавају капацитете остваривања напада на свемирске системе. Укратко, претња америчким свемирским системима и даље расте“, закључио је Мегвајер.

Амерички председник Доналд Трамп је у фебруару потписао наредбу о стварању Свемирских снага за одбијање агресије и заштиту националних интереса у свемиру. Русија је саопштила да на тај начин Сједињене Америчке Државе стварају предуслове за милитаризацију свемира својим намерама да свемир искористе у војне сврхе и да ће званична Москва морати да одговори на могуће претње реципрочним и асиметричним мерама.

Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал Валериј Герасимов је почетком марта позвао војне научнике да интензивирају потрагу за средствима и увођење средстава за супротстављање могућим војним акцијама потенцијалног противника у свемиру и из свемира.

Са своје стране, Министарство спољних послова Кине саопштило је да Сједињене Америчке Државе, оптужујући Кину и Русију за наводно стварање претњи у свемиру, заправо траже изговор како би оправдале своју тежњу за војном супериорношћу и развојем напредног оружја.

Пентагон је, заузврат, изјавио да ће Сједињене Америчке Државе „бранити и штитити“ свемир од његове милитаризације од стране Русије и Кине.


sputniknews.comПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

sportmaki

21.08.2019. 22:24

Znači nema više slobodnog tržišta i slobodne konkurencije ako su vaši interesi u pitanju.

realist.

22.08.2019. 06:47

Vasi interes su stvaranje terorista a ne ljudskih dostignuca za mir u svetu, i idilcan zivot ljudstvo bez vasih zli ratova Koji bi mogli da pljackate sirotinje, sad su vasi interes ispod zemlje, gde ste druge slali.