Ваздушне чарке Сеула и Москве

И. СТАНОЈЕВИЋ

уторак, 23. 07. 2019. у 09:54

Ваздушне чарке Сеула и Москве

Јужнокорејски "Ф-15К" и "КФ-16" Фото Принтскрин

Јужна Кореја тврди да су руски бомбардери нарушили њихов простор, у близини била и два кинеска авиона. Званично саопштење да су испаљени хици упозорења и сигналне ракете, Руси негирају

АВИОНИ Јужне Кореје испалили су у уторак упозоравајуће пуцње пошто су, како тврди Сеул, руски војни авиони два пута нарушили њен ваздушни простор. Јужнокорејска агенција Јонхап позвала се на службенике Главног штаба. Москва је, међутим, одмах демантовала "упад" у небо друге државе: "Два бомбардера 'ту-95' руског ратног ваздухопловства по плану су летела изнад неутралних вода Јапанског мора".

Руско министарство одбране истиче да јужнокорејски авиони нису испалили хице упозорења.

- Никаквог пуцња упозорења није било. Да су руски пилоти осетили претњу по своју безбедност, одговор би уследио - нагласили су у Министарству одбране.

Москва објашњава да се радило о "зони надзора противваздушне одбране" коју је Сеул једнострано прогласио и која није предвиђена међународним правом, те је Кремљ не признаје.

- Путања авиона 'ту-95' је била у складу с међународним прописима - истиче руска страна.

Министарство одбране у Москви оптужује јужнокорејске летелице за извођење непрофесионалних маневара и пресецање путање руских стратешких бомбардера и изазивање опасности по њихову безбедност.

До инцидента је дошло недалеко од острва Докдо, на које право полаже и Јапан. Токио ово острво назива Такешима и оптужује Јужну Кореју да га нелегално окупира.


Светски медији су пренели да су јужнокорејске војне летелице "Ф-15К" и "КФ-16" реаговале, јер су два кинеска и три руска борбена авиона (два бомбардера "ту-95" и један авион за рано упозоравање и контролу "А-50") у уторак ујутро дошли до такозване зоне идентификације противваздушне одбране. Званични Сеул тврди да су Кинези ушли само до зоне идентификације, али да се један од руских авиона примакао исувише близу острва Докда и два пута за три минута, пробио ваздушни простор Јужне Кореје. То је, наводи се, присилило јужнокорејске снаге безбедности да испале "пуцње упозорења".

Јужнокорејски борбени авиони испалили су десет сигналних ракета и 80 метака из митраљеза. Руски авион напустио је подручје, али се касније вратио и по други пут, тврде Јужнокорејци, повредио јужнокорејски ваздушни простор. Кад се руска летелица вратила, јужнокорејски борбени авиони испалили су још десет сигналних ракета и 280 метака из митраљеза као ново упозорење. Руски авион ни једном није узвратио ватру, каже војни званичник из Сеула.

Кореја планира да пошаље званичну протестну ноту због, како се изразио, "незапамћеног инцидента". Истиче се да "нема сазнања да ли су ове две државе то урадиле намерно" и да ће контактирати са амбасадама Кине и Русије.

До сличних инцидената између руских и авиона западних земаља често долази изнад Балтичког мора, подсећају светски медији, додајући да обе стране оптужују ону другу за летење надомак туђег ваздушног простора. У мају је шест америчких авиона, у близини Аљаске, "с разумне дистанце" испратило шест руских авиона.

ПРЕСЕДАН

ОВО је први пут да је руски војни авион повредио ваздушни простор Јужне Кореје, док су кинески авиони, током последњих година, повремено улазили у њега. У Корејском рату тадашњи Совјетски Савез подржао је Северну Кореју. Године 1983, совјетски авион испалио је ракету на јужнокорејски путнички авион који је залутао на совјетску територију, убивши свих 269 особа. Сеул и Москва успоставили су дипломатске односе 1990. године, уочи распада СССР.

ПРОТЕСТ ТОКИЈА

ЈАПАНСКА војска наредила је у уторак својим борбеним авионима да пресретну руске и кинеске летелице, укључујући и извиђач на који су јужнокорејске снаге испалиле пуцње упозорења. Јапан је, као и Јужна Кореја, идентификовао два кинеска бомбардера "Х-6" и два руска бомбардера "ту-95" који су летели изнад мореуза између две земље. Токио је уложио протест Сеулу и Москви због инцидента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

bager

23.07.2019. 12:55

@Гојко - Treba izgurati amere iz Azije , to je rak rana svakog kontinenta imaju svoju Severnu ameriku pa neka se igraju na svojoj teritoriji

Гојко

23.07.2019. 10:51

Da su korejski lovci F-16 zaista ispalili hice kao upozorenje prema 2 ruska bombardera Tu-95s / 25 km od ostrva Dokdo,japanski Tokešima ostrva /,sledio bi odgovor.Oni su samo ispustili IC mamce kao upozorenje i onda su otišli.

SRECA NJIHOVA PA GA NISU POGODILI

23.07.2019. 10:57

I VRATIO SE PONOVO U NJIHOV VAZDUSNI PROSTOR, da proveri ko to puca na njega. Premerite dobro kartu, mozda je to vazdusni prostor S.Koreje? S Kimom se nije igrati, on ne dozvoljava pucnjavu iznad svoje teritorije.

Александар

23.07.2019. 16:03

Vise mi je muka od neprestanog s****a amera i njihovih "saveznika" čitaj podanika! Ajde vise da pukne pa kud koji mili moji...Popeše se normalnom svetu na glavu!