ДОК се данас очекује објава о наследнику британске премијерке Терезе Меј, у тренуцима закључења гласања, одржаног у понедељак, у Конзервативној странци о новом лидеру, бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон словио је за најизгледнијег новог станара Даунинг стрита број 10.

Већ за сутра спрема се и усељење на најпрестижнију лондонску адресу, али међу конзервативцима у понедељак је жестоко врило док су одлучивали између Џонсона и његовог главног ривала Џеремија Ханта.

Неколико чланова владе Мејове најавило је дан раније оставку, тврдећи да неће да чекају да их Џонсон отпусти због противљења намери да Британију изведе из Европске уније без споразума.

А у понедељак, уочи самог гласања, намеру је у дело и спровео и оставку поднео министар за Европу и Америку и државни секретар у Министарству спољних послова Ален Данкан.

Данкан, који се сматра присталицом ЕУ, оптужио је Џонсона да није подржао британског амбасадора у Вашингтону пошто је процурила информација о његовим оценама о администрацији америчког председника Доналда Трампа.

Прочитајте још - БУРА УОЧИ ИЗБОРА: Ако Џонсон дође, многи ће отићи!

Џонсон, међутим, одавно већ добија ветар у леђа за премијерско место управо од шефа Беле куће.

Дан раније британски министар финансија Филип Хамонд и његов колега министар правосуђа Дејвид Гок су најавили оставку за сутра, ако Џонсон преузме кабинет.

Али чини се да све ово не узбуђује превише главног фаворита за британског премијера. Он је одавно већ рекао да Британија мора да напусти ЕУ до краја октобра "како год зна и уме".

Џереми Хант

Џонсонов ривал Хант такође је, каже, спреман да напусти Унију без договора, али би прихватио још једно одлагање, ако би то омогућило нови споразум о "разводу" од Брисела. Европска унија је, међутим, више пута поновила да није спремна да поново отвара са Лондоном преговоре које је већ постигла са Мејовом.

Током последњих дана углавном су се оглашавали чланови партије са својим ставовима, пре свега у вези са изласком Велике Британије из Уније без договора, а у понедељак су се поводом овога огласили и економисти.

Прочитајте још - Џонсон: Излазимо из ЕУ 31. октобра, уз договор или без њега

Већина њих наводи да би излазак изазвао велике економске тешкоће у земљи, неки говоре да би такав "брегзит" покренуо рецесију, а дошло би до наглог пада вредности фунте и пада економије од два одсто за годину дана.

ВОЉА И ДУХ

ЏОНСОН је у "Дејли телеграфу" инсистирао да договор са ЕУ може да се постигна до краја октобра. - Можемо да изађемо из ЕУ 31. октобра и да свакако обезбедимо технологију да то учинимо - тврдио је Џонсон, додајући да су за то потребни само воља и дух.