МОСКВА - У пожару који је избио у руској војној подморници погинуло је 14 морнара, саопштило је руско министарство одбране.

У саопштењу се наводи да су морнари умрли од последица удисања отровних продуката ватре која је избила у понедељак, док је подморница за истраживање дубоких вода спроводила војни надзор у руским територијалним водама, преноси АП.

Министарство додаје да је ватра угашена и да се подморница тренутно налази у арктичкој луци Североморск, главној бази руске Северне флоте.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У поплавама у Иркутској области 18 настрадалих, 191 у болници

У саопштењу се истиче да је пожар угашен захваљујући жртвовању морнара, а портпарол Истражног комитета Светлана Петренко казал је за ТАСС да је истрага о трагедији у току.

Овај пожар је најсмртоноснија поморска несрећа неког руског пловила од 2008. године, када је 20 морнара погинуло пошто се случајно укључио противпожарни систем у Непри нуклаеарној подморници руске Пацифичке флоте.

Најсмртоноснија несрећа у пост-совјетској Русији била је погибија 118 чланова посаде Курска, када је та нуклеарна подморница експлодирала и потонула 12. августа 2000. године током маневара у Баренцовом мору.