Пољска против руског гаса, а увезла 10 одсто више

Танјуг

17. 10. 2018. у 18:37

Гаспром је ове године повећао испоруке гаса Пољској за готово десет одсто упркос реторици усмереној против руског гаса, изјавио је данас портпарол Гаспрома Сергеј Купријанов

Пољска против руског гаса, а увезла 10 одсто више

Фото: Архива ВН

Гаспром је ове године повећао испоруке гаса Пољској за готово десет одсто упркос реторици усмереној против руског гаса, изјавио је данас портпарол Гаспрома Сергеј Купријанов.

Коментаришући одлуку Пољске да потпише 20-годишњи уговор о испорукама течног природног гаса (ТПГ) из САД, Купријанов је за руску агенцију Тасс рекао: "То је њихово право".

Нешто раније је саопштено да је пољска енергетска компанија ПГНиГ потписала уговор са компанијом Венчур глобал на 20 година о испорукама 2,0 милиона тона ТПГ годишње Пољској.

Две стране нису објавиле трошкове испоруке, али је директор ПГНиГ-а Пјотр Возњак рекао да ће цена америчког ТПГ бити за скоро 30 посто повољнија у односу на цену коју Пољска плаћа за куповину гаса од Гаспрома.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:  Гасовод брише санкције

Пољска троши 15 милијарди кубних метара гаса годишње, од чега једну трећину задовољава из сопствених ресурса, а остатак увози. Главни добављач је руски Гаспром.

Заменик руског министра енергетике Анатолиј Јановски је у интервјуу за Тасс рекао да нема алтернативе за руски гас на европском тржишту, и да други добављачи не могу понудити тако ниске цене.

"Ни САД, ни Катар, ни Норвешка, ни Африка, не могу обезбедити толике количине по тако ниској цени", изјавио је Јановски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Bre

17.10.2018. 19:48

Doneće im kauboji, samo da izgrade pristaništa i mrežu za prihvat i redristibuciju gasa i da plate malo više