САД ПРЕТИ РУСИЈИ: Можда ћемо увести санкције против Северног тока 2

Танјуг

14. 09. 2018. у 11:54

Сједињене Државе запретиле су Русији могућим увођењем санкција против гасовода "Северни ток 2" који би требало да допрема природни гас до Немачке

САД ПРЕТИ РУСИЈИ: Можда ћемо увести санкције против Северног тока 2

Depositphotos

Сједињене Државе запретиле су Русији могућим увођењем санкција против гасовода "Северни ток 2" који би требало да допрема природни гас до Немачке, јавља агенција "Блумберг".

На питање да ли САД разматрају увођење казнених мера против "Северног тока 2" и других пројеката, амерички министар енергетике Рик Пери је рекао: "Да".

Он је то изјавио током заједничке конференције за новинаре са руским колегом Александром Новаком у Москви.

"Министар Новак и ја смо се сложили да санкција нису она тачка до које желимо да стигнемо", поручио је Пери.

Позвао је Русију да буде "одговоран добављач" и да престане да користи своје ресурсе за "стицање утицаја", наводећи да се САД противе тој гасној мрежи јер ће две трећине од укупних руских испорука гаса ЕУ бити концентрисане у само једном гасоводу.

"То може повећати рањивост европске енергетске безбедности ако нешто крене по злу", додао је Пери.

Руски министар енергетике Александар Новак каже да је Русија забринута због могућности увођења санкција против изградње гасовода "Северни ток 2", наводећи да тај појекат не угрожава тржишну конкуренцију.

Гасовод "Северни ток 2", који ће дуплирати капацитет руског гаса за испоруке директно до Немачке испод Балтичког мора, а заобилазећи Украјину, предвиђа полагање два крака гасовода укупног капацитета од 55 милијарди кубних метара годишње.

Амерички председник Доналд Трамп у јулу је критиковао, како је тада рекао, зависност Немачке од руских енергената, називајући је "таоцем" Москве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Анти Антифа

14.09.2018. 13:30

А САД су толике добрице да су баш забринути за Европу

Гојко

14.09.2018. 16:52

Letonska predsednica Garbauske se plaši da je izgradna Severnog toka 2 geopolitički projekat,ali joj je Merkel danas u susretu s njom,rekla da je to jako važno za Nemačku pošto se u narednim godinama očekuje povećana potražnja za gasom u Nemačkoj.

vladimir

15.09.2018. 22:20

....ameriko, ni zakrpe ti više ne pomažu - kao SLON u staklarskoj radnji! A da bi shvatila - to su sankcije Evropi, a ne Rusiji! Rusija ima SVE, i resurse i - POLA SVETA! Goodbay!