Орбан поново подржао изградњу Јужног тока

Танјуг

04. 11. 2014. у 20:21

Премијер Мађарске, Виктор Орбан, данас је поново подржао изградњу гасовода "Јужни ток", пошто су власти у Будимпешти претходно усвојиле закон, схваћен као "зелено светло" за тај пројекат

Премијер Мађарске, Виктор Орбан, данас је поново подржао изградњу гасовода "Јужни ток", пошто су власти у Будимпешти претходно усвојиле закон, схваћен као "зелено светло" за тај пројекат и као последњи показатељ Орбановог отпора Европској унији.

Орбан је новинарима рекао да је планирани гасовод кључан за снабдевање Мађарске енегентима, пренео је АФП.

"Подржавамо изградњу сваког гасовода који обезбеђује енергетске изворе", рекао је мађарски премијер, после састанка с члановима кабинета.

"Упркос проблемима у Украјини, гас би ипак требало да стигне до Мађарске и због тога нам је потребан још један гасовод", истакао је Орбан.

Мађарски законодавци изгласали су раније данас амандман на закон који омогућава компанијама изградњу гасовода чак и ако немају лиценце потребне за управљање њима, преноси Блумберг.

Будимпешта жели да почне да гради гасовод у року од шест месеци, изјавио је председник државне компаније МВМ Зрт, Чаба Баји, која је формирала заједничко предузеће са руским Гаспромом у циљу изградње гасовода. Новоформирана компанија нема лиценце за управљање гасоводом.

Гасовод Јужни ток дужине 2.446 километара преносио би руски гас у Европу испод Црног мора, пружајући алтернативу за гасоводе кроз Украјину. Капацитет гасовода износио би 63 милијарде кубних метара гаса годишње, а пролазио би кроз Бугарску, Србију, Мађарску, Словенију и Италију.

ЕУ је блокирала радове на пројекту и увела економске санкције Русији због њеног става око Украјине, а Брисел и Вашингтон су у јуну извршили притисак на Бугарску да обустави радове на Јужном току.

Орбан, један од најгласнијих критичара европских санкција Русији, обуставио је крајем септембра испоруке гаса Украјини на "неодређени период", свега неколико дана након што се састао са извршним директором Гаспрома Алексејем Милером, наводи Блумберг, подсећајући да је Гаспром истовремено повећао испоруке гаса Мађарској за око 67 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Padje

04.11.2014. 20:25

Kad Nijemci i Holandjani budu radili u Masdjarskoj onda ce se on nesta pitati. Ovako sve se svodi vezi konja dje gazda kaze...

Padje

05.11.2014. 17:33

@Padje - Mislim uopsteno na Nijemce i Holandjane koliko ih radi u Madjarskoj ? Vise Madjara pardon Madjarica radi u jednom prosjecnom bordelu u jednoj od navedenih drzava nego navdenih u Madjarskoj.

Rusofil2

09.11.2014. 13:59

@Padje - padje : Mnogo vise nemaca radi u Rusiju, nego i RUSA i Madjara na zapadu, 2. jeste zapad bogat ( prividno ) ali to sto ima sve je opljackano, iz drzava koje su unistavali, zajedno sa krvozednom amerikom. Obrisi zamagljene naocare, i videces ko je u ekonomsko - finansijskom usponu, a ko ide polako u ponor, Ubrzo rublja postaje platezno sredstvo u vise od polovine SVETA, A dolar cemo koristiti kao zeton za pranje vozila, ha ha ha.

Mile

04.11.2014. 20:40

Uz Putina, najsposobniji i najpatriotskiji lider jedne evropske zemlje. Svaka cast!