Европски суд за људска права утврдио је да је Малиша Јевтовић, осуђен на 40 година затвора због убиства трогодишње девојчице Катарине Јанковић 2005. године, био жртва тортуре и нечовечног поступања затворских чувара према њему, за шта је државу Србију прогласио одговорном.

Истом одлуком Европски суд је наложио држави Србији да, након правоснажности ове одлуке, на име нематеријалне штете Јевтовићу исплати 4.000 евра, а на име трошкова поступка још 2.355 евра, наводи се у одлуци суда која је објављена на његовом сајту.

Европски суд сматра да је Србија одговорна јер су њени затворски чувари злостављали Јевтовића у притвору и затвору, чиме су прекршене одредбе Европске конвенције о људским правима - о забрани торуре, нечовечног поступања или деградирајућег третмана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Odsekao glavu bebi, pijana majka nije pokušala da ga spreči: Doneta presuda za monstrume

Европски суд је утврдио да је Јевтовић злостављан у Окружном затвору у Београду у два наврата (2007. и 2009. године), као и у периоду од 22. до 24. децембра 2011. године у Казнено-поправном заводу у Пожаревцу.

У својој одлуци, Европски суд је утврдио и да надлежни правосудни органи, најпре Основно јавно тужилаштво у Пожаревцу и Основни суд у Пожаревцу, нису спровели ефикасну и делотворну истрагу како би открили учиниоце злостављања и адекватно их казнили.

Јевтовић је осуђен на максималну казну од 40 година затвора због бруталног убиства трогодишње Катарине Јанковић 2005. године, а њена мајка, која је била у вези са Јевтовићем, због помагања у овом злочину осуђена је на 37 година затвора.

Казну затвора сада издржава у строго чуваном затвору Нова скела, у Падинској скели.