Српске дилере раскринкали инсајдери

М. Рогач

недеља, 08. 09. 2019. у 09:02

Српске дилере раскринкали инсајдери

Ухапшени у Канади доводе се у везу и са недавно заплењеном дрогом у једрилици надомак Азорских острва / Фото ЕПА

Детаљи хапшења 13 осумњичених у САД и Канади и заплене кокаина, хероина, МДМА дроге. Од 30 осумњичених 13 ухапшено, међу њима и Златко М., Бојан Т., Дарио Б. и Никола Г., Иследници се инфилтрирали у групу преко "покајника"

КРИМИНАЛНА група, осумњичена да је кријумчарила наркотика из Мексика преко Калифорније у Канаду, у августу 2018. имала је дојаву да су највероватније под присмотром, због истраге која је у току. Иако су користили специјалне телефоне за комуникацију, шифроване поруке и серијске бројеве новчаница као начин да потврде свој идентитет - њих тринаесторо је ухапшено пре три дана. Оптужни акти које је објавио тужилац из Лос Анђелеса наводе да је цела акција вођена "изнутра", захваљујући агентима који су били на тајним задацима и дилерима који су пристали да сарађују с полицијом.

На основу докумената који су доступни јавности, јасно је да су осумњичени имали уиграну шему комуникације и набавке наркотика која је успевала да опстаје годинама. Свако од њих је наводно имао своју улогу. Складиштење робе, пренос товара, проназак купца, преузимање новца - увек су радиле различите особе. Раније су комуницирали преко "блекберија", али пошто је полиција успела да "провали" њихове кодове, прешли су на посебне апарате, које производи једна канадска компанија. Њихови разговори, тј. текстуалне поруке које су биле шифроване агенти су све време пратили. Испоставило се да су им у томе помогли наводни чланови групе изнутра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ДЕТАЉИ ХАПШЕЊА У САД: Ево како су српски дилери "пали" са пола тоне кокаина!

У оптужном акту пише да је за сваку испоруку дроге коришћен нови број телефона и нове шифре.

Идентитет добављача приликом испоруке потврђиван је одређеним серијским бројем новчанице, који је такође редовно мењан.

Прошле године, осумњичени су наводно имали - пех. Одузето им је око 50 килограма кокаина, пре него што су успели да га продају и наплате. Због тога, морали су хитно да набаве доказ о заплени, папире из полиције, које су слали својим сарадницима у Мексику! Управо у таквој једној ситуацији, неко изнутра је упозорио да буду опрезни с тим извештајима и захтевима "јер је вероватно да су сви под истрагом".

Било је уобичајено и да проверавају квалитет дроге, па је тако прошле године један од осумњичених тражио килограм кокаина од добављача, како би га однео на анализу и проверио чистоћу. Наводно, за килограм кокаина морали су да плате око 20.000 долара.

Подсетимо, медији у САД су пренели да је пре три дана ухапшено 13 осумњичених, а заплењено је око пола тоне кокаина. Међу осумњиченима су, осим српских држављана Мексиканци, Суданци, Канађани и Кинези. Акција ФБИ, ДЕА и локалних полиција спроведена је на територији Лос Анђелеса, Сијетла и Ванкувера.


Америчко тужилаштво је објавило оптужни акт у коме су дата имена осумњичених, међу којима су Златко М. и Бојан Т. Наводе се и детаљи из старије оптужнице, која, између осталог, терети Дарија Б. и Николу Г. Тужилаштво сумњичи укупно 30 људи, од којих је 13 ухапшено. Један од осумњичених ухапшен је 24. августа. Заплењено је око пола тоне кокаина, 50 килограма метамфетамина, исто толико МДМА и девет килограма хероина. Тужилаштво терети ову групу за организовање и дистрибуцију различитих врста наркотика.

Према тврдњама тужилаштва, нарко-рута протезала се од мексичке границе, преко јужне Калифорније, до Канаде. Чланови ове организације, према тврдњама америчког надлежног тужиоца, део су криминалних група из Србије, Канаде, Мексика, Кине и Судана, које у нарко-бизинсу блиско сарађују.

Полиција је одузела тачно 428,5 килограма кокаина, девет килограма хероина, 46,6 килограма метамфетамина и 46,12 килограма МДМА. Пронађено је и одузето 811.000 канадских долара. Осумњиченима прети од 10 година затвора до доживотне робије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ХАПШЕЊЕ ЗБОГ УЦЕНЕ: За компромитујући снимак тражио 10. 000 евра

ЗАПЛЕНЕ

У ФИЛАДЕЛФИЈИ је недавно заплењено 20 тона дроге, што је била историјска заплена у САД. Прошле недеље, код Азорских острва, ухапшено је троје људи, међу којима српски држављанин Владислав Фунштајн, а на једрилици је заплењено 800 кг кокаина. У Србији, у вези са овим лсучајем, ухапшени су отац и син из Шида.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Ljube

08.09.2019. 21:25

Ma nema veze kakvo je prijatelju prezime ,on je drzavljanin Srbije. Isto kao sto su Srbi drzavljani Kanade ili SAD ,koga briga boja i vera ili ili velicina one sssss...kriminalac se mora eliminasiti ,Srbija nam je prljava ,prljava ....