ПОСЛЕ хапшења код Азорских острва и заплене 800 килограма кокаина, сакривених у једрилици регистрованој у САД, у четвртак је код Лос Анђелеса уследила нова полицијска акција у којој је "пало" још Срба. Пронађено је и одузето око пола тоне кокаина, а међу осумњиченима су, поред српских држављана, Мексиканци, Суданци, Канађани и Кинези.

Испитује се да ли је реч о истом товару који је прошлог месеца кренуо из Мексика ка Европи, а заплењен је по дојави српске полиције 2. септембра у Атлантском океану. Кокаин је, према првим оперативним подацима, набављен од истог картела. Један крак је ишао ка Европи, други ка Северној Америци, док је трећи товар требало да заврши у Аустралији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српски држављани „пали“ на једрилици са 800 кг кокаина (ФОТО)

Ново хапшење уследило је само неколико дана пошто су се иза решетака нашли Владислав Фунштајн и још четворица мушкараца. Фунштајна, из Ердевика, и његове саучеснике са једрилице (Мексиканац и Рус) ухапсили су Шпанци, док су у Србији лисице на руке стављене оцу и сину, Мирку и Драгану Ђанковићу из Шида.

Пре два дана уследио је нови удар на нарко-босове, па је у Лос Анђелесу, Сијетлу и Ванкуверу ухапшено 13 особа. Међу њима су и држављани Србије. Заплењено је око пола тоне кокаина, 50 килограма метамфетамина, исто толико МДМА и девет килограма хероина. Тужилаштво терети ову групу за организовање и дистрибуцију различитих врста наркотика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако је пала криминална група са држављанима Србије, заплењен кокаин вредан око 50.000.000 евра! (ВИДЕО)

Америчко тужилаштво је објавило оптужни акт у коме су дата имена осумњичених, међу којима су Златко М. и Бојан Т. Наводе се и детаљи из старије оптужнице, која, између осталог, терети Дарија Б. и Николу Г. Тужилаштво сумњичи укупно 30 људи, од којих је 13 ухапшених под сумњом да су као криминална организација кријумчарили наркотике - организовали њихов увоз, пребацивање, а потом и растурање у Канади.

Акција ФБИ, ДЕА и локалних полиција спроведена у Лос Анђелесу, Сијетлу и Ванкуверу

Дрога је ишла и обрнутим путем. "Синтетика" је из Канаде, где је набављана, завршавала у САД и Аустралији, или би била мењана за кокаин. Интересантно је да је један од осумњичених ухваћен 24. августа, истог дана када је на Атлантику уочена једрилица "Сискејп" са 800 килограма кокаина, у чијем су транспорту такође учествовали Срби. Тог дана су се обављале последње припреме и за акцију у Лос Анђелесу, када се кренуло на међународни нарко-клан који је трговао кокаином, метамфетамином и хероином, набављеним у Мексику.

Ова нарко-рута протезала се од мексичке границе, преко јужне Калифорније, до Канаде. Чланови ове организације, према тврдњама америчког надлежног тужиоца, део су криминалних група из Србије, Канаде, Мексика, Кине и Судана, које у нарко-бизинсу блиско сарађују.

Откривено је да су осумњичени користили модификоване мобилне телефоне, са посебном енкрипцијом, како би могли несметано да комуницирају и заварају полицију. Наводно, те апарате производи једна канадска компанија. Телефоне су преправљали тако што би их претходно "ољуштили", односно уклањали су им све функције, остављајући да ради само имејл комуникација под шифрама.

УЛОВ ПОЛИЦИЈА је запленила тачно 428,5 килограма кокаина, девет килограма хероина, 46,6 килограма метамфетамина и 46,12 килограма МДМА. Пронађено је и одузето 811.000 канадских долара. Осумњиченима прети од 10 година затвора до доживотне робије.

Група је праћена месецима, а акцијом су руководили специјалци OCDETF, одељења ДЕА, које се бори против трговине дрогом. У том "послу" тесно су сарађивали са ФБИ, канадском и полицијом Лос Анђелеса. Нарко-рута је пресечена захваљујући прикривеном агенту америчке ДЕА, који је глумио купца.

"Кобни" сусрет са полицајцем, лажним нарко-дилером, догодио се у јануару 2018. године у Ланглију, граду у Канади. постигнут је договор о набавци 50 килограма кокаина за 963.000 долара у канадској валути. Сва комуникација одвијала се преко шифрованих порука. Иначе, у протеклих годину и по, колико је трајала ова акција, неколико чланова нарко-групе пристало је да сарађује са полицијом.

Фото АП

ИСТОРИЈСКА ЗАПЛЕНА

СРЕДИНОМ јуна ове године у Америци је заплењено рекордних 20 тона кокаина, а међу осумњиченима је највише црногорских држављана. Дрога је пронађена на теретњаку МСЦ "Гајен", који је био усидрен у филаделфијској луци. Америчка полиција је саопштила да је реч о највећој заплени у њиховој историји, а улична вредност дроге је процењена на више од 1,3 милијарде долара.