ХАПШЕЊЕ бизнисмена из Даниловграда Дејана Лакића, изведено у среду по подне у Београду, где је боравио протеклих неколико месеци, довешће, без икакве сумње, до нових хапшења. Биће ту и звучних имена.

Овако је, за "Новости", хапшење тренутно најактуелнијег црногорског звиждача коментарисао извор близак истрази, која се у Специјалном државном тужилаштву води против двадесет особа и десет приватних предузећа. Они су осумњичени за учешће у аферама "Клап" и "Вардар", за "прање" неколико стотина милиона евра и наношење штете државном буџету у износу од пет милиона евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Црногорац ухапшен у Београду, оштетио буџет за пет милиона

- Тај износ ће бити дуплиран, а у септембру ће бити ухапшено још двадесеторо људи - каже наш извор, који тврди да се сада под лупом СДТ налази велики број правних и физичких лица.

Управа полиције Црне Горе саопштила је да је истражни судија Вишег суда у Београду Лакићу одредио екстрадициони притвор.

Лакић, који је ухапшен по црвеној потерници НЦБ Интерпола Подгорица, осумњичен је да је учествовао у тим незаконитим операцијама, односно да је био члан организоване криминалне групе, чијих 11 чланова је ухапшено после његових инсајдерских информација, објављених на црногорским порталима и друштвеним мрежама.

У својим објавама, Лакић је тврдио да су главни актери прања новца кроз лажне фактуре и повраћај пореза, чланови најуже породице Мила Ђукановића, познати црногорски бизнисмени. А за учешће у овим пословима оптужио је и два штампана медија у Црној Гори, чији власници су наводно "надувавали" податке о тиражима, доводили у заблуду клијенте и тако стицали материјалну корист. У једној својој објави, написао је да му је један од старешина САЈ поверио да је 16. октобра 2016. требало да буде ликвидиран један функционер ДФ.

Дејан Лакић

У Црној Гори је процурила информација да су државни органи Црне Горе и Србије остварили комуникацију око изручења Лакића, односно да је Министарство правде најавило да ће послати захтев за његово изручење, а екстрадиција се очекује у наредна два месеца.

Занимљиво је да су режимски медији пре десет дана објавили да је ово министарство упутило Србији захтев за хапшење и изручење Лакића, за кога се спекулише да је у Београду остварио контакте са црногорским истражитељима, односно да би ускоро могао да дође у Подгорицу у својству сведока сарадника.

У случају да се такве спекулације остваре, доћи ће до хапшења крупних "зверки", јер Лакић је објављеним лажним фактурама држави ставио до знања да зна много.

ДРЖАВЉАНИН СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

ДА ли ће и када Лакић бити изручен Црној Гори, тешко је рећи, јер он, поред црногорског, има и држављанство Србије, које је, како тврди, стекао уз одобрење државних органа Црне Горе, што указује на то да је он био човек од поверења власти у овој држави, која је држављанство Црне Горе одузимала "неподобнима" за које је утврђено да имају и пасош Србије.