Привођење због изазивања панике: Лажна дојава прекинула лет

Ј. Д. ЉУТИЋ

18. 07. 2019. у 20:16

Привођење због изазивања панике: Лажна дојава прекинула лет

Фото МУП

На београдском аеродрому "Никола Тесла" у четвртак око шест сати ујутру хитно евакуисано 130 путника и пет чланова посаде. Приведени Жељко С. и Зоран Н. због кривичног дела изазивање панике

ДОЈАВА о постављеној бомби у авиону изазвала је у четвртак око шест часова хаос на Аеродрому "Никола Тесла" у Сурчину, а 130 путника и пет чланова посаде на лету Београд - Франкфурт је евакуисано. На лице места одмах су упућени припадници контрадиверзионих екипа МУП Србије, како би прегледали авион. Срећом, утврђено је да је реч о лажној дојави, а убрзо су приведени Жељко С. (58) и Зоран Н. (65), због сумње да су починили кривично дело изазивање панике и нереда.

И са аеродрома "Никола Тесла" саопштено је да је дошло до ванредног догађаја приликом припреме лета за Франкфурт:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Погледајте како је изгледала полицијска акција на аеродрому Никола Тесла, ухапшен мушкарац због дојаве о бомби (ФОТО+ВИДЕО)

- Све надлежне службе, укључујући и аеродромске, реаговале су одмах, у складу са процедурама, како би, као основни приоритет, осигурале највиши степен безбедност путника и ваздухоплова - наводи се у саопштењу Аеродрома.

У складу са безбедносном процедуром, након евакуације посаде и путника авион је превучен на позицију која је удаљена 3.000 метара од аеродромске зграде и ту је урађен контрадиверзиони преглед.

КД екипа полицијске бригаде прегледала је авион. Из унутрашњости ваздухоплова извађени су кетеринг и торбе путника, како би поново прошли рендгенски преглед. Након детаљне контроле, установљено је да је дојава о подметнутој бомби била лажна.

- Проверен је путнички и пртљажни део и није уочено ништа што би представљало опасност по безбедност путникa. Сама акција је трајала неколико сати, јер захтева веома детаљан преглед. Морале су да буду ангажоване и друге аеродромске службе, које су нам помогле. На срећу, испоставило се да је дојава била лажна и да путници могу наставити безбедно свој лет, нажалост, са закашњењем - рекао је, по завршеној акцији, потпоручник Мирољуб Савић, командир вода у Контрадиверзионој јединици.

Током истраге полиција је, по налогу Трећег основног јавног тужилаштва у Београду, идентификовала и привела Жељка С. (58) због сумње да је телефоном дојавио да се у авиону налази бомба, односно да је извршио кривично дело изазивање панике и нереда. Како "Новости" сазнају, убрзо је у руке полиције пао и његов саучесник Зоран Н. (65), за којег се сумња да је узео телефон пријатеља и, са његовог броја, управо он позвао аеродром и казао да је у авиону бомба.

Зорану Н. је одређено полицијско задржавање до 48 сати, а Жељку С. кривична пријава иде у редовном поступку.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Бивши директор „Аутотранспорта“ ослобођен оптужбе

ПОЛЕТЕО ПОСЛЕ ОСАМ САТИ

КОМПАНИЈА "Луфтханза" је у четвртак потврдила да је била лажна дојава о бомби у њиховом авиону који је требало да полети у 6.15 са београдског аеродрома. Како се наводи у саопштењу, авион је полетео, након извршеног прегледа КД екипе МУП Србије, тек у 14.15.

Неки од 130 путника који су били евакуисани заједно са пет чланова посаде раније су пребачени на друге летове.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације