ТРОГОДИШЊА Л. Ф. која је у понедељак ујутру пронађена мртва у селу Прахово - није пала са терасе, како су првобитно лекарима испричали њена мајка Весна Ф. и очух Зоран А. (24). Они су у Хитну службу у Неготину довели дете без знакова живота, а обдукцијом је утврђено да Л. Ф. није задобила повреде на начин на који су њих двоје то тврдили. Ипоставило се да је девојчица усмрћена ударцима. У међувремену, због сумње да је извршио кривично дело тешког убиства очуху је одређено задржавање до 48 сати.

Прочитајте још: НОВИ ДЕТАЉИ УЖАСА КОД НЕГОТИНА: Мајка и очух тврде да је дете пало са терасе, одређено им задржавање од 48 сати (ФОТО)

Обдукција коју су извршили стручњаци Завода за судску медицину из Ниша одбацила је могућност да је дете пало са необезбеђене терасе у Улици 30. септембар у Прахову у којој је девојчица живела последњих месец дана са мајком.

Прочитајте још: ТРОСТРУКО УБИСТВО У НОВОМ САДУ: Убијена жена и њени родитељи (ФОТО)

- Прва изјава мајке и очуха била је да је дете пало са терасе и да се тако смртно повредило - каже Драган Пејкић, заменик вишег јавног тужиоца. - Предузимајући одређене мере и радње ради провере шта се на месту радње догодило, извршили смо увиђај лица места, крим-технички га обрадили. Извршена обдукција је указала да није дете пало са терасе, тако да смо негирали настанак повреда код детета на тај начин. Одмах након тога по одобрењу тужилаштва мајка и очух су задржани. У међувремену, предузете су друге мере и радње ради обезбеђивања доказа. Данас смо донели наредбу о спровођењу истраге против осумњиченог З. А. због постојања основа сумње да је учинио кривично дело тешко убиство.

СУЂЕЊЕ ПО СТАРОМ ЗАКОНИКУ ЗОРАНУ А., у случају да до тога дође, судиће се по старим одредбама Кривичног законика, будући да се нове одредбе, којима је за ово предвиђена доживотна казна затвора, примењују тек од 1. децембра. По старом закону запрећена казна за ово дело је до 40 година затвора. Његово саслушање у неготинском Вишем тужилаштву требало је да буде окончано јуче у послеподневним сатима.

Иако тек треба да се утврди шта се догодило, извесно је да је девојчица усмрћена ударцима. Очух је, наводно, видевши да више не дише, смислио причу да је пала са терасе. Девојчицу је у пратњи своје невенчане супруге довео таксијем у Хитну службу у понедељак ујутру, око 4 сата и 10 минута, са сигурним знацима смрти, хладну и са крвним подливима по целој глави. Како незванично сазнајемо имала је и прелом десне надлактице. Других повреда, нити рана на телу није било.

У Хитној служби Зоран А. је запомагао и молио их за помоћ, а онда и претио да ће зажалити ако дете не оживе.

Иначе, на више места у кући Зорана А. у Прахову пронађени су крвави трагови у виду прскотина. Да ли је реч о новим или старим мрљама показаће додатна форензичка вештачења и анализе.

Како причају мештани, ту ноћ је са другарима провео испред сеоске продавнице уз обиље алкохола. Вест да је ухапшен скоро да никог у селу није изненадила. Већина и не жели да прича о њему, плашећи се одмазде. О убијеној девојчици и њеној мајци Весни Ф. скоро да ништа и не знају, осим да су у село дошле пре месец дана из родне Слатине. Наводно му је жена "бранила" да пије са друговима, па су се око тога углавном и свађали.

ПОЛИГРАФ

МАЈКА девојчице Весна Ф. је, како сазнајемо, наводно видела смрт свог детета, али у томе није учествовала. У Вишем јавном тужилаштву истичу да је ова жена прошла полиграфско испитивање.