МАЈКА (45) и две ћерке близнакиње (18) пронађене су мртве у стану у Бечу, а како су први налази обдукције показали, највероватније су умрле - од глади! Весна М. и њена деца преминуле су, како се процењује, крајем марта или почетком априла, али њихова тела су откривена тек у уторак ове недеље.

Како преносе аустријски медији, жена пореклом из Србије живела је сама са ћеркама. Портпарол бечке полиције Патрик Мајерхоф изјавио је за медије да њих три нису отроване, како се на почетку сумњало. Прва верзија језиве смрти три жене била је да је мајка можда отровала и ћерке и себе. Према другој теорији, жена је преминула природном смрћу, а близнакиње су потом изгладнеле.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ОБДУКЦИЈА ПОКАЗАЛА: Мајка и близнакиње умрле од глади

- Први токсиколошки налази не показују било какве трагове тровања. После обдукције, на основу стања њиховог тела и свих других налаза, можемо да претпоставимо да су преминуле услед глади. Теорија о насилној смрти је брзо искључена - рекао је Мајерхоф.

Овај случај узнемирио је јавност у Аустрији, пре свега због околности да су три особе, како преносе медији, остале ван њиховог система и подршке. Према незваничним информацијама, обе девојке су биле хендикепиране, а Весна М. је са њима побегла од насилног мужа. Познаник породице алармирао је полицију ове недеље, забринут јер није имао никакве информације о њима.

- Ватрогасци и полиција су провалили у стан. У ходнику су затекли тело Весне М. Близнакиње су пронађене мртве у дневној соби - пишу аустријски медији.

Ватрогасци су пронашли тела у ходнику и у дневној соби / Фото АПА

На први поглед, у стану, као ни на њиховим телима није било трагова насиља. Ипак, инспектори су на почетку оставили отворено питање узрока смрти, с обзиром на сумњиве околности. Наиме, ова породица није била непозната надлежним институцијама. Весна М. је са ћеркама бежала од насилног мужа чак три пута у сигурну кућу.

- Њих три су напослетку остале саме. Жени сигурно није било лако. Морала је да води рачуна о две тинејџерке које су имале здравствених проблема. У марту 2017. реаговао је забринути комшија и алармирао је социјалну службу. Представници институција су проценили да нема разлога за бригу, што се испоставило као погрешна одлука - коментаришу бечки медији.

Како наводе, Весна М. је имала психичких проблема већ дуже време и упитно је да ли је могла уопште да се брине о себи. Комшије кажу да скоро никад нису виђали никог од њих три, као и да их није нико посећивао. Ипак, често су чули вриску и гласне расправе из њиховог стана. Полиција није нашла никакво опроштајно писмо, а комшије ове породице су им испричале да су ретко напуштале стан и да су увек биле заједно.

Аустријска полиција сумњала је да су све три отроване / Фото Принтскрин/krone.at

Андреа Фримел, из организације која се бави правима и заштитом омладине и деце каже за близнакиње да су биле стидљива и тиха деца током пубертета.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МИСТЕРИОЗНА СМРТ ПЕНЗИОНЕРКЕ: Лежала мртва у стану пуне три године?

- У школи су биле део програма за интеграцију деце. У јесен 2016. исписане су из школе, будући да она за њих више није била обавезна. У децембру исте године, породица је дошла у контакт са институцијама и званично. Волонтери, који су били део пројекта за помоћ омладини били су упознати са овом породицом, а до марта 2017. ситуација са њима се рашчистила - навела је Фримелова за новине.

"НИСУ БИЛЕ БЕСПОМОЋНЕ"

МОГУЋЕ је да су девојчице имале проблеме у развоју који су се касније манифестовали. Постоје такве ситуације и потешкоће које постају очигледне како су деца све старија. Нису документовани никакви озбиљни проблеми, било менталне или физичке природе. Стога, близнакиње нису могле бити беспомоћне. Да је тако нешто процењено, ова породица би добила више подршке, укључујући и финансијску помоћ - закључила је Фримелова.