ПРЕИНАЧЕНА ПРЕСУДА: Педијатар из Ваљева правоснажно ослобођен

Танјуг

петак, 12. 04. 2019. у 18:49

ПРЕИНАЧЕНА ПРЕСУДА: Педијатар из Ваљева правоснажно ослобођен

Родитељи Теодоре Јовановић, фото Б.Пузовић

Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио педијатра Опште болнице у Ваљеву Владимира Ранковића (47), од оптужби за неадекватно лечење Теодоре Јовановић, која је преминула 1. октобра 2009. године
БЕОГРАД - Апелациони суд у Београду правоснажно је ослободио педијатра Опште болнице у Ваљеву Владимира Ранковића (47), од оптужби за неадекватно лечење петогодишње Теодоре Јовановић, која је преминула 1. октобра 2009. године.

Овом одлуком преиначена је првостепена пресуда Одновног суда у Ваљеву којом је Ранковић био осуђен због кривичног дела “тешко дело против здравља људи”.

Оштећени су ради остваривања својих имовинско-правних захтева упућени на парницу, наводи се у пресуди која је објављена данас на сајту Апелационог суда.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕСУДА ПЕДИЈАТРУ: Годину дана за смрт мале Теодоре

Према ставу Апелационог суда, током поступка “није доказано да је окривљени при пружању лекарске помоћи девојчици очигледно несавесно поступао и тиме проузроковао погоршање здравственог стања, а након тога и смрт, али је олако држао да таква последица неће наступити или да ће исту моћи спречити”.

Према недоказаној оптужници, педијатар је 30. септембра 2009. године, несавесно поступио приликом пријема Теодоре Јовановић на Дечје одељење ваљевске болнице и тако проузроковао погоршање њеног здравственог стања.

Осим физичког прегледа, није спровео ниједну другу дијагностичку процедуру, иако је дете било малаксало, са боловима у стомаку, уз повраћање. Уместо да је задржи у болници на испитивању, лекар је девојчицу послао кући, уз терапију електролитима. Сутрадан, Теодори се стање погоршало, родитељи су је довели у болницу где је након покушаја реанимације преминула.

Апелациони суд међутим подсећа да је клиничка слика код покојне девојчице била атипична тако да лекар специјалиста педијатар није могао у датом тренутку да посумња да се ради о ретком обољењу, урођеној аномалији црева због које је дошло до смртног исхода.

Апелациони суд је навео да је Ранковић урадио лабораторијске анализе приликом првог прегледа, установио повишени број леукоцита који није специфичан знак за ову врсту обољења, тим пре што је и пре леталног исхода број леукоцита био у границама референтних вредности.

Такође, имајући у види да је приликом прегледа девојчице доминатна симптоматологија није била изразити бол у трбуху, повраћање зеленог или крвавог садржаја, појава крви у столици, што би карактерисало акутни волувус, због кога је наступила смрт оштећене, већ је супротно томе, клиничким прегледом оштећене утврђено да током прегледа трбух није био напет и болно осетљив што би могло указивати да се ради о акутном хирушком обољењу абдомена.

Апелациони суд указује да је код кривичног дела за које се Ранковић терети, током поступка неопходно да се утврди да ли је лекар у конкретном случају поступао у складу са правилима медицинске науке и медицинске струке или се пак његова делатност може означити као очигледно несавесна у смислу ове инкриминације.

Навео је да је остала сумња да ли је окривљени критичном приликом очигледно несавесно поступао имајући у виду налазе и мишљења вештака Мединског факултета у Београду и Новом Саду који су навели да у његовом поступању није било пропуста.

Такође је имао у виду да је из обдукционог записника утврђено да је основни узрок смрти комплетан волвулус танких црева праћен масивним интралуминалним крварењем, што је последица ретке урођене аномалије малротације црева, да је смртни исход настао као примарна последица веома тешке и асимптоматске аномалије.

Због тога је, како наводи, у недостатку доказа, окривљеног ослбодио од оптужбе да је извршио кривично дело тешко дело против здравља људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Alex

12.04.2019. 19:18

Bez i jedne analize, vratio dete kuci. Dao pogresan savet i terapiju. Kao posledica toga, deteta vise nema. Dete je umrlo u teskim mukama. I Apelacioni sud oslobadja lekara odgovornosti, da ne kazem krivice. Da li su oni mentalno retardirani ili sta?!?!

Zoki

12.04.2019. 21:23

Ovako izgleda srpsko sudstvo.Odes na apelaciju sa kofercetom evrica I ne brines brigu.Sramota

Boki

12.04.2019. 22:28

ma nase sudije su mafijasi a ne sudije korumpirani do zla boga za 100 eura dusu bi prodali a za 500 i da nepricam licno sam bio u problemu i trazili su mito da presude u moju korist