Два пасоша скривала Кашћелана

З. УСКОКОВИЋ - С. ЂОКИЋ

15. 12. 2018. у 16:00

Под именом Слободан Перић ухапшен у Чешкој, код себе имао путне исправе француске и тзв. Косова. У понедељак почиње екстрадициони поступак

Два пасоша скривала Кашћелана

Слободан Кашћелан,Которанин је "пао" у стану у Прагу Фото ЕПА

КОТОРАНИН Слободан Кашћелан (55), кога црногорске службе означавају као једног од вођа “кавачког клана”, приликом хапшења у Прагу код себе је имао два пасоша - француски и такозване државе Косово. У обе путне исправе стајало је исто име - Слободан Перић! Француски пасош је био фалсификован, док је такозвани косовски - регуларан.

- Власти лажне државе Косово сада би требало да спроведу истрагу ко је и како издао пасош Слободану Кашћелану - рекао нам је извор из црногорске полиције.

Против ухапшеног Которанина је у Чешкој покренут екстрадициони поступак, који ће, како сазнајемо, трајати од три до четири месеца.

- Кашћелана потражује само Црна Гора и он ће њима бити изручен - наводи извор “Новости”. - Током испитивања он није хтео да прича ни са чешким, али ни са црногорским полицајцима. У тренутку привођења је био у друштву једне женске особе.

Један од наводних вођа “кавчана” долијао је, тако, после скоро две године скривања. Уточишта је налазио у Немачкој, Аустрији, Француској, Хрватској, Словенији, Швајцарској, Португалији, Шпанији и, на крају, у Чешкој.

Овај Которанин је све до рањавања био у Новом Саду. Лета 2016. године на улици у овом војвођанском граду, аутомобилу у ком је био Кашћелан приближио се мотор са двојицом нападача. Запуцали су и погодили Которанина и његовог телохранитеља. Обојица су преживела, али им је Србија отказала гостопримство и они су морали да напусте нашу територију.

"ПАО" И ВУКОТИЋ КАШЋЕЛАН је други по реду наводни вођа јаког криминалног црногорског клана који се нашао иза решетака. Пре неколико месеци у Турској је “пао” његов супарник Јовица Вукотић, један од вођа “шкаљарске” екипе.

Неку годину касније у Бијељини је ухапшен Саша Видовић, под сумњом да је један од нападача на Кашћелана. Истовремено су тамошње службе истраживале оперативне податке да су “кавчани” и супарнички “шкаљарци” у БиХ налазили организаторе и извршиоце својих крвавих налога.

Према неким проценама, од 2014. године када се захуктао рат између њих, па до данас настрадало је више од 30 особа, међу којима и има и промашених “мета” или случајних пролазника. Повод је био нестанак нешто више од 200 килограма кокаина у шпанском граду Валенсија, који су припадали “кавчанима”. “Шкаљарци” су отели товар и тада је почео смртоносни низ који до данас није заустављен.

- Никада они нису били једна екипа - објашњава, за “Новости”, један црногорски безбедњак упознат са ситуацијом. - Одвојено су радили послове, сарађивали, поштовали се... Онда је тих 200 килограма коштало главе десетине и десетине људи.

Илија Дедовић, криминалац покајник, који је за себе тврдио да припада “кавчанима”, оптужио је на суђењу у Подгорици Кашћелана да је вођа клана.

- Желим да кажем да сам члан криминале групе којој сам приступио преко Срђана Јуришића, телохранитеља Слободана Кашћелана. Он ме је ангажовао да чувам једну зграду код Плагенте - казао је тада Дедовић.

Против Кашћелана се у Црној Гори води поступак да је починио убиство у покушају, да је створио криминалну организацију, као и да је давао новац на камату...

- Осумњичен је да је формирао криминалну организацију ради реализације криминалног плана у правцу вршења кривичних дела изнуда, зеленаштво, недозвољено држање оружја и експлозивних материја, неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, омогућавање уживања опојних дрога, давање мита, тешко дело против опште сигурности и прање новца - додају из црногорске полиције.


ПРОМЕНЕ СНАГА НА КРИМИ-СЦЕНИ

УПУЋЕНИ тврде да су се “шкаљарски” и “кавачки” кланови готово уништили међусобним убиствима и нападима и да су гурнути у други план, тачније добиле су нове вође!

- “Кавчанима” и “шкаљарцима” сада шефују други, много јачи играчи - наводи извор “Новости”. - Безбедносне службе прате та престројавања и промену односа и снага у подземљу. Ништа није исто као пре годину дана. Криминална мапа се доста разликује. Чини се као да су и Кашћелан и Вукотић жртвовани. Стигли су нови мафијашки босови.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

razum

15.12.2018. 18:24

Zasto bi ga izrucivali Montenegru, kad mu je pasos Kosova regularan? Znaci da je za Cesku on drzavljanin Kosova posto je tu tvorevinu Ceska priznala kao drzavu. Pa ni Francuska nje izrucila Srbiji izvesnog Haradinaja gradjanina Kosova.

Cvuk

15.12.2018. 20:38

Zasto nas konstantno bombardujete ovakvim naslovima? Ne zanima nas ni ovaj ni onaj klan niti slicna fukara.

Penzioner

15.12.2018. 21:50

Ja se više pitam da li je naša policija prihvatala sve Crnogorce koji su u Srbiji a imaju dosije?