Морина на корак до српског затвора?

Ј. К. - Б. Ца.

05. 09. 2017. у 15:15

Морина на корак до српског затвора?

AP Photo/Hektor Pustina

Врховни суд Хрватске одбио жалбу Албанца ухапшеног по потерници наше земље. Одлуку о изручењу донеће, вероватно брзо, хрватски министар правде

ИСПУЊЕНИ су сви правни услови да се Албанац Исмаил Морина, који је ухапшен у Хрватској по потерници Србије због инцидента са дроном на фудбалској утакмици између Србије и Албаније - изручи нашој земљи! Врховни суд Хрватске одбио је жалбу Морине и тиме су испуњени сви услови да му се у Србији суди због кривичног дела изазивање верске, расне и националне мржње.

Последњу одлуку о изручењу, међутим, требало би да донесе хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић, што стручњаци тумаче као давање политичког значења одлуци која би требало да буде ствар правних институција. Уз то, Морина је још у екстрадиционом затвору у Дубровнику поднео захтев за доделу политичког азила, а поступак је у току. Зато је још неизвесно да ли ће се Исмаил наћи пред лицем правде у Београду.

Дубровачки суд који је био надлежан за цео случај, након што је Морина, крајем јула, ухапшен у Конавлима крај Дубровника, није имао дилеме и судије су одмах тражиле да се иде у поступак изручења. Морина је ухапшен на основу црвеног налога Интерпола на захтев Србије, а Жупанијски суд у Дубровнику је одбио жалбе његових адвоката.

Прочитајте још: Morinu opet izručuju Srbiji

Првостепено решење донето почетком јула, Врховни суд Хрватске је одбацио са образложењем да нису испоштоване све процедуре и наложено је шта треба урадити. Проценили су да је дубровачки суд повредио одредбе казненог поступка, уз констатацију да је пресуда нејасна. Дубровачке судије којима је предмет враћен на разматрање, следиле су упутства Врховног суда и поново утврдиле да су испуњени сви захтеви за изручење Морине. Детаљно је описано све што је Морина урадио на фудбалској утакмици Србија - Албанија и констатовано је да је то противзаконито у Хрватској.

Дражен Бошњаковић Фото Pixsell

Када би Морина могао да се нађе пред судом у Србији, из нашег Министарства правосуђа нису могли да кажу, јер док одлука о изручењу не постане правоснажна и не могу ништа да коментаришу.

У Хрватској стручњаци процењују да ће министар Бошњаковић, који је недавно имао компликације са срцем и уграђена су му два стента, врло брзо донети одлуку о изручењу. Правни кругови у Хрватској сматрају да ће министар потписати изручење, што би био и корак у даљој сарадњи два министарства правосуђа, поготово што Морина и његови адвокати нису поднели аргументе који би били веродостојни да се спречи изручење.

- Судије у Дубровнику на Морину су гледале као на човека који је и иначе имао посла са правосуђем и чин са пуштањем дрона нимало им није био импресионирајући и политички оправдан - каже правни стручњак из Хрватске. - Напротив, чим је тако брзо ишао поступак, очигледно је да су судије процениле да је реч о хулиганизму.

Исмаил Морина, Албанац из Италије, "прославио" се као "пилот" дрона са картом такозване велике етничке Албаније, што је покренуло талас насиља, након чега је прекинута фудбалска утакмица репрезентација Србије и Албаније у Београду, октобра 2014. године.

фото Н.Параушић

Ухапшен је по потерници Србије, у околини Дубровника, а после прве одлуке о изручењу, његове присталице су организовале неколико протеста у Албанији.


Прочитајте још:Tirana moli Zagreb da ne izručuje Ismaila Morinu Srbiji

Његова породица претила је да ће учинити "нешто радикално" ако му се буде судило у Београду.

- Пред хрватским министром правде је деликатна ситуација, јер какву год одлуку да донесе замериће се, или Албанцима, или свом најближем суседу - каже Марко Савковић, из Београдског фонда за политичку изузетност. - Сматрам да су им односи с Београдом изузетно важни и да им је задатак веома тежак.

КУЋНИ ПРИТВОР

АЛБАНСКА полиција је 7. октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу између Албаније и Србије ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања оружја, али га је албански врховни суд пустио из затвора после више од три месеца и одредио му кућни притвор. Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

УГРОЖЕН

АЛБАНИЈА је од власти у Загребу, после првостепене одлуке о изручењу, затражила да Морину не изручују Србији, јер су "оптужбе против њега политичке", као и да би му у случају екстрадиције "живот био угрожен".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

јаоЈа

05.09.2017. 15:21

У преводу, цепање пресуде коштаће коју нулу више. Нису довољно понудили на почетку, е сад је стигла камата, инфлација....

Blandy

05.09.2017. 17:14

@Cuvar - Nerado ovo pisem,ali ovaj nikad nece pred nas sud,a u srbiju hoce.Ovo su samo igre da se srbi zamajavaju.Nikad,ali nikad,niko nama nece isporuciti nijednog,zlocinca.To je istina,a mi cemo i dalje da se zanosimo evropskom,perspektivom Srbije.

Tobias

05.09.2017. 16:03

E tek će sad da bude problem. Naši političari su očekivali da neće biti izručen pa da počnu sa svojom uobičajenom retorikom: Ne poštuje se međunarodno pravo, bla...bla. Šta sad?

ISTA SEMA

05.09.2017. 16:11

KAO I ONAJ TERORISTA I FRANCUSKO PRAVOSUDJE. Moji naivci, dokle ce vas neprijatelji vuc za nos, Slovenija, Bosna, Francuska, zar vam nije dosta laznih obecanja i nadanja da ce isporucit te zlocince Srbiji.

Gavrilo Princip

05.09.2017. 16:11

Predsedniče, hoćemo li unutrašnji dijalog o tome da li da nam ga izručuju ili ne? Ipak treba sagledati realnost, a i da ne kvarimo dobrosusedske odnose kad smo već lideri u regionu.

Бане НС

05.09.2017. 16:20

Даће Бог да нам ускоро дођеш,па да нам лепо објасниш "шта је песник хтео да каже".

Gagi

05.09.2017. 16:38

Kao da zivimo u kamenom dobu, nista jos nismo naucili, proci ce jos vekovi i vekovi da bi smo se opametili!

gago m

06.09.2017. 03:03

@Sam boha - Богданов би у Албанији био дочекан као херој јер им је својим глупостима помогао против Србије коју иначе никада не би победили на спортском терену.А размену би ваљало извршити,Србија би се ослободила једног ретарда који никоме нормалном не треба!

maniks

05.09.2017. 16:59

Ne verujem da ce hrvati isporuciti rodjenu bracu Srbiji. Pogledajte ga kao da je rodjen u Zagrebu na trgu bana Jelacica.

Sremac

05.09.2017. 17:07

Nece ga isporuciti ali kolko su ga puta trzali mislim da ovo nece usvom zivotu zaboraviti hihihihi

Max

06.09.2017. 00:34

Trebalo bi valjda da ministar policije izvede momka na večeru i posle ga dženlmenski pustiti da ide gde mu je drago. To je kardinalan propust služba bezbednosti. Ovako ličimo na onaj sovjetki aprat sa kraja osamdesetih kad su sudili mladiću iz Nemačke što je sleteo avionom tik do Kremlja.

Скупштина станара, Бачванска 14

06.09.2017. 14:41

Добро нам дошао!