ОДЛУКОМ Вишег суда у Београду потврђена је оптужница Тужилаштва за организовани криминал подигнута против бившег градског менаџера Александра Бијелића и његових сарадника због наводне злоупотребе службеног положаја приликом реконструкције Булевара краља Александра. На терет им се ставља да су током 2010. године привредном друштву "Балкан градња" прибавили имовинску корист од око 642 милиона динара.

Оптужницом су обухваћени и бивши директор Агенције за инвестиције и становање Марко Благојевић и његов помоћник Радован Дрча, председница Комисије за јавну набавку радова на реконструкцији Булевара Данка Шотра, као и чланови комисије Слободан Стевић и Елизабета Троха. Оптужница је потврђена и против оснивача привредног друштва "Балкан градња" Славка Божића и Наде Ћубић, као и директора те компаније Милете Зекића. На ову одлуку имају право жалбе Апелационом суду.

Оптужени се терете да су махинацијама оштетили град Београд за приближно шест милиона евра. Према Тужилаштву, фирма "Балкан градња" била је фаворизована на тендеру за реконструкцију најдуже београдске улице, јер су одређене фирме, које су биле далеко повољније, одстрањене из процеса јавне набавке.

БОЉЕ ПОНУДЕ

РЕКОНСТРУКЦИЈА Булевара трајала је од марта до августа 2010. године. Од три понуђача изабрана је "Балкан градња", иако је њихова понуда била за шест милиона евра скупља од друге две. Фирме "Свителски" и "Пор" понудиле су да исти посао ураде за 1,1 милијарду динара са ПДВ-ом, док је "Балкан градња" тражила и добила 1,7 милијарди динара.