Српска граната није убила људе у Тузли

С. Ј. МАТИЋ

25. 02. 2016. у 08:00

Вештаци из иностранства оповргли званичну верзију трагедије на Тргу Капија 1995. Сутра се у Вишем суду одлучује да ли ће Београд признати сарајевску пресуду генералу. Вештачили експерти из Француске, Чешке и Израела

Српска граната није убила људе у Тузли

МАСАКР на тузланском Тргу Капија 25. маја 1995. године када је убијена 71 особа, а 240 рањено, није изазван експлозијом пројектила испаљеног из топа са српских положаја на Озрену!

Ово је закључак петорице балистичких судских вештака из Чешке, Израела и Француске који су прошле и ове године радили одвојена вештачења експлозије на Тргу. Тиме се баца ново светло на ову трагедију, која по свему подсећа на сценарио који је сервиран у случају "Маркале".

Та сазнања још више добијају у тежини, јер ће се сутра пред Вишим судом у Београду наћи захтевница Министарства правде БиХ, којом се тражи да се призна пресуда из Сарајева. По њој је генерал Новак Ђукић, осуђен на 20 година робије, јер је као командант Тактичке групе "Озрен" тад наводно наредио гранатирање Тузле.

Како "Новости" сазнају, страни вештаци су се сложили да је немогуће да граната калибра 130 милиметара, која је наводно долетела са српске стране и са 27 километара удаљености из рејона Пањика, падне под углом, како вештак тужилаштва у Сарајеву Берко Зечевић тврди, и уз то убије десетине људи, а још 240 рани, а да при томе изазове само мања оштећења на околним зградама и аутомобилима.

Правоснажна пресуда генералу Ђукићу заснива се на вештачењу Берка Зечевића, а за које су и српски и страни вештаци установили да је пуно мањкавости и нелогичности. Израелски балистичар Жозеф Шарон чак каже да је Зечевићево вештачење засновано на лажним, недоказаним и непровереним подацима.

Сви ови експерти за балистику Француз Пјер Лоран, Израелац Шарон и Чеси Јан Коменда, Лудек Једличка и Роман Витек изводили су експерименте на војном полигону у Никинцима, где је направљена идентична реплика трга Капија из Тузле. Сазидане су зграде, постављени аутомобили и лутке тачно на местима и на удаљености како је то на основу снимака, фотографија и сведочења присутних утврђено у званичној истрази.

Вештачења су показала да велики број жртава није могућ од једне експлозије средњег пројектила. Мноштво је врло упадљивих разлика експеримента у Никинцима и онога што се десило у Тузли. Тако је лутка, која је представљала особу, која је баш у тренутку наводне експлозије гранате, стајала на хауби "голфа", бачена увис и изрешетана великим бројем гелера. Она, према налазу вештака, не би имала никакве шансе да преживи. У стварности тај младић је, ипак, није погинуо.

- На 13 жртава у Тузли погоци по телима примљени су из више смерова, што значи да није била само једна експлозија - указују налаз вештака Универзитета одбране из Републике Чешке, који је одобрило чешко Министарство одбране. - Поједине ране на жртвама су екстремно разарајуће, што је немогуће од гелера пројектила. Поготово је тешко објаснити такве ране код удаљених жртава. Број погодака гелерима у телима жртава је девет пута већи од теоретског броја могућих погодака, с обзиром на то колико килограма експлозива носи пројектил од 130 милиметара.

Ово су, како тврде вештаци, путокази који воде ка чињеници да је други, снажнији тип муниције или импровизоване експлозивне направе, или чак неколико мањих пуњења експлодирало на тргу Капија. Коришћење нестандардног експлозива потврђују и ране на три жртве, који су претрпеле потпуно разарање читавог тела, слично као бомбаши-самоубице.

Једна од нелогичности је и то што је у Тузли двоје људи страдало док су стајали иза аутомобила, који се, према свим параметрима, морао понашати као штит, пошто је наводна експлозија била испред.

- Нереално је да на скученом тргу Капија буде између 1.000 и 1.500 људи - наводе вештаци. - У случају прихватања тог податка, људи који су били ближе експлозији деловали би као штитови и то би искључило убијање оних на већим даљинама. Осам људи је убијено на даљини већој од 20 метара од места експлозије, што је изван домета пројектила калибра 130 мм.

Сумирајући резултате анализе балистичари Коменда, Једличка и Витек наводе да од укупно 71 убијених, само код њих 26 нису примећене - нелогичности.

Вештаци указују и да је штета на "голфу" поред којег је експлодирала права граната много већа него штета на "голфу" у Тузли. Такође, од стварне гранате возило је одгурано скроз до зида зграде, док је у Тузли незнатно померено уназад.

Приликом експлозије 1995. стакло излога у бутику "НИК" је поломљено и лутке су остале на својим местима, док је на теренским тестовима продавница тешко оштећена, а лутке разнесене.


ЂУКИЋ НА ЛЕЧЕЊУ У БЕОГРАДУ

Генерал Новак Ђукић од јуна 2014. се налази у Београду на лечењу. Он има озбиљне кардиолошке и неуролошке здравствене проблеме.

Ђукић је иначе рођен у околини Бањалуке. Војну академију је завршио у Београду, и био је начелник Генералштаба Војске Републике Српске. По хапшењу 2007. неколико година је провео у затвору у Фочи, одакле је изашао средином фебруара 2014. након што је Уставни суд БиХ укинуо прву пресуду, којом је осуђен на 25 година затвора.


АДВОКАТ: ТРАЖИЋЕМО СПИСЕ ИЗ САРАЈЕВА

Бранилац Новака Ђукића, адвокат Милорад Константиновић, каже да ће одбрана указати на бројне повреде права на правично суђење које су генералу Ђукићу учињене од стране суда.

- Иако је према одредбама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима суд у Србији везан за чињенични опис кривичног дела, он је ипак дужан да испита да ли су у конкретном случају биле испуњене претпоставке правичног суђења. Ако се утврди да пресуда, чије се признање тражи, није донесена у правичном поступку, суд је дужан да замолницу одбије. Одбрана ће инсистирати да пре доношења коначне одлуке Веће Одељења за ратне злочине у Београду прибави комплетне списе предмета суда у БиХ, јер је то једини начин да се упозна са стварним стање и утврди како је генералу Ђукићу суђено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

swed

25.02.2016. 08:11

Sto mi je ovo nesto poznato. Sa vise ovakvih "napada" ostvaren je cilj bolesnih umova da prikukaju vojnu intervenciju. Da se ne lazemo, bilo je bolesnih umova i medju srbima,zlocinaca,ubica,palikuca,siledzija (vidio nesto od toga i rodjenim ocima) ali ovakvih planiranih ubistava svoga rodjenog naroda za rad "visih interesa" pa to mogu samo fanatici. Nisu nam vjerovali onda a sad kad cio svjet ima bombase samoubice e to je vec druga prica al kasno za mnoge posebno za srbe i nevine zrtve.

dasa54

25.02.2016. 08:13

kako samo sebe ubijamo i niko kriv za nista nije.kao i svud propaganda kojoj mi nismo dorasli . nemamo za to ljude koji treba da sve montiraju kao sto se nama montira.dok dodje istina na videlo ,srbija strada.

Laza Lazarević

25.02.2016. 12:13

@dasa54 - Nema to nikakve veze sa propagandom i marketingom ... Propaganda je samo jedan od metoda ostvarenja strateških interesa pojedinih grupa ii država. Strateški interes zapada je da nas OVDE NEMA ili da nas ima kao i indijanaca u Americi ... Nemojmo živeti u zabludi da bi nam bilo bolje da smo imali bolju propagandu i marketing ... To nema veze sa mozgom ...

Neutralni Posmatrac

25.02.2016. 08:20

Iako nikad nije moguce potpuno verno rekonstruisati neki dogadjaj, u ovom slucaju ima toliko nelogicnosti, da je jasno da se radi o namestaljci. I da ne pricam o uglovima, stitu i sl, jer sam laik a ne ekspert, pa je jasno da nije moguc ovoliki broj poginulih i ranjenih od 1 granate. Jedino ako su svi bili zbudzeni u 2 kvadratna metra, sto opet nije moguce

Алекса

25.02.2016. 08:53

Ко је овај наш поносни и храбри народ толико убио у појам, да му оваква вест више ништа не значи? У варварском уништавању свега што је српско, лепо, историјски тачно и за понос, као то су за понос оснивачи и браниоци Р. Српске, ви и даље верујете Си-ен-ен-у, Би-би-си-ју и ко зна већ коме? Срамота.

Sremac85

25.02.2016. 08:56

iako mi je tetka poginula u toj eksploziji verovao sam da je iscenirano sve da se optuzi srpska strana. postavljeni su eksplozivi na trgu. zalosno je sto je stradala omladina. jedna velika tuga.

DzonTra

25.02.2016. 08:57

Pravda je spora, ali dostižna. Tek nas čekaju vremena kada će biti dokazani svi lažni događaji koje je "počinila" naša vojska. Samo polako... Istina uvek izađe na videlo.

Laza Lazarević

25.02.2016. 12:10

@DzonTra - Dok su živi ovi USA teroristi ništa od toga ... Možda za 50 godina ... Kao što tek sada čujemo po nešto o genocidu nad indijancima, aboridžinima , afrikancima ... Zapadna civilizacija je predatorska i nema nam života pod njima ... To je čist darvinizam ... istrebiće nas ...

Рашо

25.02.2016. 09:06

Ово је добар пример поступања који ће довести до скидања неправично наметнуте кривице једном човеку и скидања љаге са његовог имена. За њега је то наравно најважније. За све нас, али и за сваког правдољубивог и поштеног човека, је поука и пример да се мора уложити сав могући труд да би се дошло до истине и скинуле лажне оптужбе са читавог народа!Желим да се овај посао што пре доведе до краја, а то ће уједно бити још један корак у правцу истине о догађајима из ратова деведесетих! Издржите!

COMI

25.02.2016. 09:30

Pa naravno da nije sa Ozrena ispaljena !!! Iscenirano kao i markale i mnoge druge scenarije i zlocine a pripisano Srbima . Zapad je pod upravom Amera protiv nas i mi to moramo da znamo za sva vremena !!!

Laza Lazarević

25.02.2016. 12:24

@COMI - Na žalost ta očigledna činjenica uopšte ne dopire do većine Srba ... Što smo bliže zapadu to su naše muke veće ... Pri tom je ekonomija najmanje što ćemo izgubiti ... izgubićemo SEBE ...

Milan USA

25.02.2016. 09:36

I kada vestaci Pentagona utvrde da nasi sluzbenici iz Libije nisu poginuli od njihove bombe, onda cemo se buniti. Zasluzili smo mi sve sto nam svet radi od 90-tih, i sto ce jos raditi. Ali nikada Srbi pameti da se dozovu. Tudje zrtve minimiziramo i negiramo, a svoje preuvelicavamao. Nije cudo sto nas niko ne podnosi.

Laza Lazarević

25.02.2016. 12:07

@Milan USA - Baš me zanima ovo ,,USA,, u tvom imenu ... U USA sigurno ne živiš jer ne bi stigao ni da odspavaš 3 sata dnevno a kamo li da komentarišeš po srpskim portalima ... Ali ako si stvarno Srbin pa još i ako živiš negde na ovim okupiranim prostorima ... jadna ti USA majka ....

КИР СРБИН

25.02.2016. 19:45

@Milan USA - Жао ми је ТАЛИБАНУ, али окренуше кола низа страну, нема тог Пентагона који ће вам помоћи. Ваше беше и прође, што сте лагали, лагали сте. Можеш да се МИЛАНИШ и УСА-ш колико хоћеш, можеш да се да се називаш и Јован, Радован и како хоћеш.

vedrana xx

25.02.2016. 22:22

@Milan USA - "Milane", kladim se u život da se iza ovog imena zapravo krije Mirsad. Čak si se potrudio i ekavicom da pišeš. Baš si "mudar". A, Lazo, tebi svaka čast na komentaru.

Laza Lazarević

25.02.2016. 12:21

@DEON - Pa i nama SRBIMA je Bosna i Hercegovina na srcu... A što krenuste muslimanska braćo Srbi na Srbe vere Vaših dedova i pradedova... Sve smo činili da do toga ne dođe , i Gadafi Vam je pričao da je Vaš istorijski interes da ostanete u zajedničkoj državi sa Srbima ali ne vredi ... Ujka Sam Vam napunio glavu šarenim lažama a doveo mudžahedine ... Koja crna Bosna danas , bio sam u Sarajevu , ništa tamo više nema od onoga što je bilo ... pravi ,,tamni vilajet ,, ... Žao mi je brate ali je tako...

krajina prijedor

25.02.2016. 18:56

@DEON - E moj Lazo prika uzmi malo procesljaj istoriju ali svjetsku a ne vasu izmisljkenu pa ce ti sve reci 500 godina necu ti dalje nista reci pozdrav i probudi es vise jednom

vedrana xx

25.02.2016. 22:35

@DEON - E Krajino, ajmo malo da se upoznamo sa pravopisom i interpunkcijom:-)!

Tijana

25.02.2016. 12:32

Opustite se, nece biti prihvaceno ovo vestaenje. Pa kako, pobogu, da bude prihvaceno nesto sto ide u korist Srbima? To je u suprotnosti sa medjunarodnim pravom. Da uticemo i da nesto promenimo sada ne mozemo, ali se trudite da budete svesni cinjenica i kako je sta bilo, i ne dozvoljavajte da nam ispiraju mozak. Fascinantno je koliko Ameri i Zapad mrze srpski narod, tako dan ista dobro ne ocekujte od njih. Upamtite to za sve i svoja pokolenja i ne zaboravite sta se desavalo u Bosni i na Kosovu

Pera

25.02.2016. 12:39

Samo 20 god im je trebalo da utvrde istinu,ne bi me cudilo kad bi se nasi zalili na ovo vestacenje.

Miki Ča

25.02.2016. 12:46

Markale=navodno poginulo preko60,a trag od eksplozivne naprave skoro neprimetan,tezge neoštećene a na jednoj stoje uredno naslagana jaja u više redova kartonskih nosača...!?

dusan

25.02.2016. 14:54

I ovo ce pripisati Radovanu i Ratku iako je laz kao i Markale 1 i 2 i Blokada Sarejva i Srebrenica i sve ostalo jad i beda Haga ,generale dobro zdravlje i puno srece vama i porodici nas vojnika je to sudbina ali zrtva za RS je vredna.

Nebitno

25.02.2016. 16:45

Sve je to nebitno za nase optuzenike, kada su svi protiv njih.I Hag I nase vlade koje su ih isporucile na tanjiru I opozicija koja cuti I Srpski narod koji gleda sa otvorenim ustima debilski!

Maxmen

25.02.2016. 22:28

Za osobu kaja se prestavlja krajina prijedor,neka pogleda poslednji interviju rezisera-profesora Emira Kusturice na You tube,valjda ce svatiti ovo stanje u BiH.Ako ne svati e onda da zna zasto su dobri vicevi o Muji i Fati.

Vesna

25.02.2016. 22:31

Osloboditi optužbe generala Đukića! I omogućiti čoveku najbolje moguće lečenje. A haški i zapadni antihristi, na čelu sa Izetbegovićem, goreli u paklu dabogda!

sone

05.03.2019. 12:37

Postovani, uvazavajuci vasu zelju za "pravdom", spreman sam svugdje posvjedociti o padu 3 granate, od 20,44 - 2,55 gdje je prva pala u park iza Kapije, druga, podbacaj, na Soni trg, a treca na mjesto, gdje se nalazilo vozilo. E posebno je pitanje da li je cilj istina ili "patriotizam" koji je u poslednje vrijeme jako u modi u Srbiji. Poz. svima.

Tihomir

24.05.2019. 19:07

Sasvim sigurno se radilo o granatama kako u Vase Miskina Markalama tako i u Tuzli a bilo je i slucajeva kao u Srednjem kada su ispred doma ispalili granatu prema polozajima na koritima ali je ona otisla samo preko zgrade i ubila srpskog vojnika kao i poredica srpska koja je. zivjela kod Bjeljine i koju je pobila srpska raketa koja je dosla iz rusije u okolicu Bjeljine jer je poslije ispaljivanja podbacila.Vi generali pojma nemate svo vase znanje ja teoretsko a u praksi je drukcije