Додик: ПИК је самоорганизовано тело које није предвиђено Дејтонским споразумом

С. МИШЉЕНОВИЋ

13. 11. 2019. у 21:35

Додик: ПИК је самоорганизовано тело које није предвиђено Дејтонским споразумом

Седница Савета за спровођење мира Фото АВАЗ

Оштре реакције из рпске на седницу Савета за спровођење мира и одбацивање закључака НС РС

НАРОДНА скупштина Републике Српске није усвојила закључке да би их УО Савета за спровођење мира (ПИК) одбацивао или прихватао, јер тај савет није тело које је уопште предвиђено Дејтонским мировним споразумом, нити Уставом БиХ, поручио је Милорад Додик, српски члан ПБиХ, коментаришући седницу ПИК, на којој су одбачени закључци. Против одлуке ПИК била је Русија.

- Закључке је усвојила НС РС, која из свих важећих прописа црпи могућност и право да их усвоји. Савет за провођење мира је самоорганизовано тело одређеног броја земаља и организација, које нема ни акт о оснивању, ни акт о функционисању, што говори да је реч о телу које није утемељено у међународном праву - рекао је Додик.

Да је њихово организовање правна бесмислица, додаје Додик, упозорила је још 1995. Паулина Невил Џонс, тадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије, на конференцији у Лондону, када се ово тело и самоосновало.

- Сви су знали да је реч о подвали, тако је Паулина Невил Џонс описала оснивање ПИК. Високи представник ни по Дејтонском споразуму нити по резолуцијама СБ УН нема никакву обавезу према ПИК, и стога сматрам да је њихово деловање у прошлости, мимо било ког правно обавезујућег акта - нагласио је Додик.

Додик је оценио да форум амбасадора у оквиру УО ПИК, који се у Сарајеву састаје с времена на време, нити има правно утемељење нити икакав смисао, посебно ако се узме у обзир да се без икаквог правног основа уплићу у унутрашња питања у БиХ.

- Јасно нам је да је сила на њиховој страни, али сила и право нису једно те исто, и то желим да им поручим и данас. Да бисмо протумачили Споразум и Устав, није нам потребан нико из међународне заједнице, јер иако смо мали за њих и недовољно бројни, имамо способне људе који на компетентан начин могу да протумаче све споразуме и одлуке - поручио је Додик.

Милорад Додик Фото Д. Поздеровић


Милан Петковић, потпредседник НС РС, оценио је да БиХ јесте међународно призната, али да нико не може говорити да ентитети немају одређена и уставом загарантована права и суверенитет.

- Као политичар и правник сматрам далеко релевантнијим тумачење "Дејтона" од НС као највишег законодавног тела РС, него неких амбасадора или политичара из међународне заједнице - сматра Петковић.

Иначе, амбасадори земаља чланица УО ПИК одбацили су закључке НС РС од 11. новембра ове године, јер се заснивају на, како кажу, погрешном тумачењу Дејтонског мировног споразума.

У изјави амбасадора, наведено је да је "БиХ призната као суверена држава 1992. и да је потписивањем Дејтонског споразума трансформисана у државу која се састоји од два ентитета. Закључци НС РС су у супротности са тим чињеницама".

РУСИЈА ПРОТИВ!

АМБАСАДА Русије у БиХ огласила се посебним саопштењем за јавност у вези са изјавом УО ПИК.

- Нисмо се могли сложити са проценом озбиљности ситуације и стварним излазима из ње, а које су били предложене од ОХР и партнера по ПИК-у. Ми полазимо од тога да је питање око окончања формирања институција БиХ након прошлогодишњих избора стекло искључиво хитни карактер - саопштила је руска амбасада у БиХ.

Додали су како неизвесност парализује рад институција, кочи реформе и наноси штету међународном положају БиХ.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)