Протерали Србе, па на њихова огњишта доводе мигранте: На мети село крај Бихаћа

С. Мишљеновић

07. 11. 2019. у 07:15

Протерали Србе, па на њихова огњишта доводе мигранте: На мети село крај Бихаћа

Азиланти масовно долазе у БиХ,Фото Аваз

Настављају се покушаји у Федерацији БиХ да мигранти населе српска огњишта

ГРАДСКЕ власти Бихаћа и Унско-санског кантона не одустају од намере да око 3.000 миграната пребаце са свог подручја на она која су вековима била српска. Сада је мета село Липа, које је удаљено двадесетак километра од Бихаћа, а где су Срби живели све до последњег рата, када су протерани. Реализација тог плана је неприхватљива за Србе у Федерацији БиХ и поручују властима у ФБиХ, али и Бихаћу, да када су Срби који су протерани из Липа тражили да се врате и да им се обезбеде путеви и електрична енергија, власти Бихаћа су то одбиле да ураде, а сада на њихова огњишта желе да населе мигранте из Пакистана, Сирије, Авганистана, Ирака.

Прочитајте још:Попис српских жртава на више од 1.000 страна приводи се крају

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ због овога је већ поднео кривичну пријаву Тужилаштву ФБиХ против градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића и председавајућег Градског већа Давора Жупе.

Председник Одбора Ђорђе Радановић каже, за "Новости", да су информисани да је заказана ванредна седница Скупштине града Бихаћа са само једном тачком дневног реда, премештање миграната у српско село Липа.

Прочитајте још: Нема правде ни после победе на суду: Милорад 13 година чека да му Федерација БиХ плати одштету

Он је истакао да је Одбор од Тужилаштва затражио да буде испитан Жупа, као и Фазлић због заказивања скупштине и најаве да ће мигранти бити премештени у село Липа.

Радановић је истакао да Kривични закон ФБиХ у члану 178 дефинише кривично дело противправно онемогућавање повратка избеглих лица.

Према његовим речима, Одбор за заштиту Срба у ФБиХ и раније је у више наврата упозоравао да се тиме директно крши Анекс седам Дејтонског мировног споразума.

- Око 250 прератних становника Липе и околних села српске националности изразило је жељу да се врати у село Липа, али им за то никада нису обезбеђени основни предуслови - електрична енергија и комунални услови, и тај списак се налази у поседу Одбора - тврди Радановић.

Ђорђе Радановић,Фото Д. Поздеровић

Према његовом мишљењу, смештањем миграната у село које је пре рата било етнички потпуно српско, и у околна села Горјевац, Дубовско, Теочак и Суваја Горња која су, такође, била етнички српска, дошло би до кривичног дела.

Да су градске власти Бихаћа под великим притиском, видело се и из недавне посете Јохана Сатлера, шефа делегације ЕУ у БиХ, који је затражио затварање кампа "Вучијак" у Бихаћу, јер су у њему нехумани услови.

Иначе, већ месецима власти у Федерацији БиХ покушавају да пребаце мигранте који се већ две године налазе на ширем подручју Бихаћа, али и у самом градском језгру.

Село Липа,Фото "Јутјуб"

ПРИТИСАК

ЖЕСТОКОМ реакцијом институција РС, које су пружиле максималну подршку Србима у Федерацији БиХ и најављеним блокадама путних праваца Бихаћ - Петровац, већ је спречено пребацивање миграната из Бихаћа на локацију Медено поље код Петровца, али очигледно да ће се наставити притисак да се мигранти населе на српска огњишта.

ЦИЉАЈУ СРПСКЕ ОПШТИНЕ

ЗА сада власти у ФБиХ као нове локације за мигранте првенствено циљају подручја где су пре рата живели Срби, односно подручја општина у ФБиХ попут Петровца, Дрвара, Грахова и Гламоча, где су се Срби вратили након рата и где су већинско становништво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Hrvoje

07.11.2019. 10:30

A u čemu je problem? Srbi iz Hrvatske su, kad su migranti počeli stizati, rekli da bi im vrlo rado prepustili svoja "vekovna ognjišta". To su napravili ne iz dobra srca, nego da napakoste nama Hrvatima po sistemu: "Ako vam nismo bili dobro mi, evo vam onda neki tamo Muslimani". Prema tome, zašto je sada problem ako država daje srpske kuće tim migrantima u BiH?

R. Srpska

09.11.2019. 21:50

@Hrvoje - @ Hrvoje I vi masovno napuštate svoja ne " vjekovna" no "tisućljetnja" ognjišta odlazeći u Irsku a da se nikada više ne vratite. Kakav je onda problem da se islamski migranti naseljavaju kod vas kad sve pusto ostaje ?

dupli standardi

07.11.2019. 10:33

I ovo nije promena etničke strukture a naseljavanje Indusa u Indiji u pokrajini Kašmir je nedopustivo? Da nismo malo licemerni o veliki slobodni svete?

milan

07.11.2019. 11:01

Muslimani su faktor nestabilnosti u Evropi. Tu nikada nisu ziveli, tu su uljezi. Istorijski propust treba ispraviti dok se jos moze.