Буџетлијама плате веће и до 20 одсто!

С. МИШЉЕНОВИЋ

05. 10. 2019. у 00:13

Буџетлијама плате веће и до 20 одсто!

Радна група за подизање примања Фото СНДС

Председник СНСД МилораД Додик најавио повећање примања у јавној управи од 2020. За овај ниво зарада потребно је да се обезбеди 70 милиона КМ

ПРЕДСЕДНИК СНСД Милорад Додик изјавио је да ће СНСД предложити Влади Републике Српске и другим нивоима који су за то надлежни, да обезбеде повећање плата буџетским потрошачима од 1. јануара 2020. године.

- Предлажемо да најнижа плата буде 500 КМ, утврђено од 1. јануара, што ће омогућити да се значајније види повећање плате - рекао је Додик у Бањалуци након састанка Радне групе за израду предлога политике повећања плате СНСД.

Додик је рекао да су они направили разреде у јавној управи за све оне који раде у управи, образовању, полицији и правосуђу, мимо судија и тужилаца јер су они у другом режиму плата.

- Оне плате које су сада 500 КМ биће повећане за 20 одсто, плате од 500 до 1.000 КМ биће повећане за 10 одсто, а плате од 1.000 до 1.800 КМ биће повећане за седам одсто, док ће плате буџетских корисника преко 1.800 КМ бити повећане за пет одсто - прецизирао је Додик.

Прочитајте још - МИНИСТАРКА ФИНАНСИЈА РС: Буџет Српске стабилан

Он је рекао да ће ово захтевати да у буџету за 2020. годину буде повећање од око 70 милиона КМ платног фонда, само за овај ниво плата.

С друге стране, Савез синдиката Републике Српске очекује да ће са социјалним партнерима успети да договоре повећање најниже плате у два корака, при чему би најнижа плата најпре била повећана на 550 КМ, а затим и на 600 КМ, у првом кварталу следеће године.

Ранка Мишић, председник Савеза синдиката РС каже да је управо ова организација повела озбиљну кампању за повећање плата свим радницима у РС.

Фото Д. Поздеровић


Подсетила је и да су Влади РС предали документ чији је основни захтев и циљ да се уваже аргументи да се могу и морају повећати плате.

Када се говори о информацијама из СНСД, а везано за повећање плата, она каже да је то сада обелодањен одговор на захтеве синдиката према СНСД, странке чији функционери обављају најважније политичке функције у РС.

- Ми смо тражили да плате у наредне три године расту најмање десет одсто, а оно што је понудио или је став СНСД, јесте раст плата корисницима буџета и раст најниже плате - рекла је она.

Мишићева је појаснила да, осим што би се повећањем најниже плате повећала примања онима који имају минимална примања, она има улогу и да "гура" повећања плата у реалном сектору.

Прочитајте још - Ребаланс буџета РС: Вишак прихода за капиталне инвестиције

- Важно нам је да у преговорима који следе са социјалним партнерима и Владом РС испреговарамо износ најниже плате који треба да буде већи од оног који смо чули као понуду, а то је 500 КМ. У наредном периоду следе разговори како на најправичнији и најбољи начин повећати плате онима који се финансирају из буџета РС, а истовремено како доћи до повећања плата у реалном сектору - рекла је Мишићева.


ПРЕГОВОРИ СА ПАРТНЕРИМА

РАНКА Мишић је нагласила да Унија удружења послодаваца не размишља о било каквом повећању плате, а уколико се социјални партнери не договоре о износу најниже плате, Влада РС има законску обавезу да сама предложи износ.

- Очекујемо да Влада РС прихвати наш захтев и да први корак буде повећање најниже плате са 450 на 550 КМ, а касније на 600 КМ - рекла је Мишићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)