Градоначелник Игор Радојичић и представници Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), потписали су у петак са предузећем „Хидрокоп“ 7,8 милиона КМ вредан уговор о изградњи водовода у више села и приградских насеља, у оквиру великог пројекта под називом „Вода I“.

-„Вода I“ је прва фаза великог пројекта укупне вредности од око 25 милиона КМ предвиђених за улагања у системе водоснабдевања, који треба да обезбеде стабилно водоснабдевање за више од 95 одсто становништва на целој територији града. Део средстава биће усмерен и у канализациону мрежу – нагласио је Радојичић.

Кoнкретно, реализацијом пројекта „Вода I“ биће обезбеђена вода из градског водовода за више од 2.000 домаћинстава на различитим крајевима града, односно до 10.000 становника. Пројекат „Вода I“, у оквиру којег ће бити изграђено 56 километара нове водоводне мреже, финансиран је кредитом ЕБРД-а.

Прочитајте још - Врбас: Здрава вода у пет села

-Из великог система „Црно врело“ радиће се подсистем „Звијезда“ који у једном правцу води воду у Славићку и Радосавску, а у другом према Горњој Пискавици, Клупама и Караули. Такође, улазимо у подсистем Бронзани мајдан који је са великом дисперзијом становништва, а који се односи на градњу резервоара и првих цевовода према том читавом подсистему – појаснио је он.

Мањи водоводи су предвиђени у Лазареву и Крминама, а на Лаушу неколико локација са канализацијом од главног колектора у Карађорђевој па на обје стране Лауша.

-„Вода 1“ довешће и до завршетка дугоочекиваног пројекта Чесме 3 и Чесме 4, у оквиру којег је већ завршен велики резервоар на врху Крчмарица. Читав тај простор, као и дио Лакташа имаће обезбеђену воду. У Врбањи ћемо, такође, градити водовод за више делове насеља Зелени вир – прецизирао је Радојичић.

Он је најавио да су већ спремни пројекти „Вода II“ и „Вода III“, који се односе на неколико десетина хиљада становника Бање Луке.

Провођењем све три фазе овог пројекта, биће остварен стратешки циљ да се до 2022. године обезбеди вода за 95 одсто становништва на комплетном подручју Бање Луке.

Шеф Канцеларије ЕБРД-а у БиХ Мануела Несел казала је да ово врло важан пројекат за ЕБРД, истичући да је Бања Лука прошле године постала део групе „зелени градови“ чији је један од сегмената унапређење услуге водоснабдевања.

Она је захвалила и донаторима укљученим у овај програм, посебно Влади Републике Аустрије која је путем ЕБРД-а помогла израду Акционог плана „Зеленог града“.

Директор предузећа „Хидрокоп“ Раде Бабић најавио је да ће радови на изградњи водовода почети већ идућег месеца.

-Посао је обиман и готово на целој територији града. За градњу имамо негде око 56 километара водоводне мреже разних профила цеви, канализационе мреже, резервоаре од 1.000 и 500 кубика, са пумпним станицама и комплетним системом – навео је Бабић и додао да је рок за извођење радова 18 месеци.