Цела Српска стала уз Србе у Федерацији

С. МИШЉЕНОВИЋ

15. 08. 2019. у 08:26

Цела Српска стала уз Србе у Федерацији

Састанак Додика и свих лидера политичких странака у РС / Фото Д. Поздеровић

Борба за спречавање прославе дана такозваног ослобођења Дрвара у организацији ХДЗ. Подршка најављеној блокади пута стиже од владајућих и опозиционих странака

НАКОН што су представници Срба из Федерације БиХ најавили за септембар блокаду и обуставу саобраћаја према Ливну и Бихаћу, због покушаја ХДЗ Ливањског кантона да прославе такозвани дан окупације Дрвара и намере Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље, а блокада је заказана за 13. и 14. септембар, подршка овој иницијативи стиже од владајућих и опозиционих странака Српске.

Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ и председник СНСД, поручио је да намеру ХДЗ Ливањског кантона да 13. септембра слави наводно ослобођење Дрвара сматра неприхватљивом и потпуно непотребном провокацијом, која може само нарушити међунационалне односе у том кантону, али и на укупном простору БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Срби најавили блокаду путева у Федерацији БиХ због миграната и прославе “окупације Дрвара”

- Важно је подсетити се да је у прошлом рату операцију етничког чишћења тог простора уз локалне јединице изводила регуларна војска Хрватске и да су удруженим снагама покушали да истерају Србе са вековних огњишта. Било би у најмању руку пристојно да преостали народ тог краја, а то су Срби вековима, коначно оставе на миру да живе тамо где су одувек живели - нагласио је Додик.

Говорећи о намери Владе Унско-санског кантона да изместе мигрантски центар у српско село Медено Поље, Додик је истакао да на то гледа као на довршетак етничког чишћења Срба са тих простора.

ПРСТ У ОКО - У Народној скупштини РС недавно се захваљујући владајућој коалицији бранио национални интерес Хравата око Пељешког моста а сада они гурају прст у око Србима у Дрвару. То је срамота. Подржавам борбу Срба и отићи ћу у Ливањско поље кад буде блокада ако ме позову јер не волим нигде да идем непозван - поручио је Станић.

Он је поручио да ће се свим политичким и правним средствима супротставити томе, те да у потпуности подржава најављене активности српске заједнице у четири општине у ФБиХ.

- Сматрам да и без најављених активности тамошње владе, они немају и нису имали основна права која Република Српска гарантује Бошњацима или Хрватима. Поручујем им да ћу бити са њима тога дана тамо, с намером да покажемо да је недопустиво да се због нечије идеје или можда плана са тих простора данас исели народ који је ту одувек живео и доселе људи са стране, те да ћемо се томе супротставити - рекао је Додик.

Подршка Србима у Федерацији БиХ стиже и из опозиционих странака РС, Српске демократске странке и Партије демократског прогреса.

- Хоћу за мој српски народ у Федерацији БиХ исто што имају Бошњаци и Хрвати у Републици Српској. Па до када више ми у Српској да пружамо све Хрватима и Бошњацима а Срба у Федерацији БиХ нема ни у ромингу - каже за "Новости" Миладин Станић члан ГО СДС.

Он додаје да ако нема равноправности народа у Федерацији БиХ, а дефинитивно нема, јер се права Срба крше свакодневно и онда треба увести реципроцитет мера.

- Како се Хрвати и Бошњаци односе према Србима тако и ми треба према њима. Око за око. Садашњи положај Срба у ФБиХ је и због лоших политика годинама уназад из РС према њима - истиче Станић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Радован Вишковић: Мора бити промена у Влади

Перица Бундало, потпредседник ПДП, каже за "Новости" да ова странка наравно подржава Србе у Федерацији БиХ а поготово демократске начине борбе.

- Овде само треба бити максимално опрезан да не би један протест био искоришћен на негативан начин - поручио је Бундало.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације