СЕДНИЦА ВЛАДЕ РС: Електронско издавање грађевинских дозвола

Р.С.

понедељак, 12. 08. 2019. у 14:14

СЕДНИЦА ВЛАДЕ РС: Електронско издавање грађевинских дозвола

Фото: Влада РС

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, а најзначајније измене се односе на увођење једношалтерског и електронског система издавања грађевинских дозвола
Влада Републике Српске утврдила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, а најзначајније измене се односе на увођење једношалтерског и електронског система издавања грађевинских дозвола.


Истиче се да се тиме отклања мноштво правних и административних препрека, а успоставља се једноставан и ефикасан систем, са мање формалности и правних корака, те јефтинијим трошковим.

Овим изменама ће се у потпуности елиминисати потреба да подносиоци захтева лично посећују појединачне институције.


- То ће значајно скратити време потребно за добијање дозволе за градњу. Омогућиће се значајне финансијске уштеде, како за инвеститоре тако и за надлежне институције – саопштено је из Владе Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вишковић Палмеру: Влада РС за сарадњу са свим партнерима


Међу законским изменама је и смањење броја доказа које је инвеститор до сада био дужан доставити, односно сагласности јавних предузећа и других носилаца јавних овлаштења на главни пројекат.

Уместо тога, повећава се одговорност пројектаната и ревидената, који имају стручну, професионалну, материјалну и моралну одговорност за документацију коју су израдили , а за шта их је ангажовао инвеститор.


С обзиром на то да ревиденти преузимају обавезу контроле пројектних рјешења, а што су до сада чинила јавна предузећа, пооштрен је један од услова за стицање лиценце. Када су у питању до сада издате лиценце, прописано је да оне остају на снази.

-Унапређује се област просторног уређења и грађења објеката, али тим изменама ни на који начин није смањено или угрожено учешће јавности и заинтересованих лица, нити квалитет планских рјешења. Само се постиже ефикаснији и рационалнији поступак и скраћују укупни рокови доношења планова – истакнуто је из Владе РС.


Кроз измјене закона ствара се и основ за доношење Стратегије енергетске обнове зграда у Републици Српској, коју ће у складу са прописаним надлежностима, разматрати и усвајати надлежни органи Републике Српске.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације