Према Нацрту закона о изменама и допунама Закона о основном васпитању и образовању у Републици Српској предвиђено је да матурске забаве буду одржаване у просторијама школа, а не ван њих, осим у културним центрима и спортским дворанама, како деци не би били доступни алкохол и дувански производи.


Министарство просвете и културе Републике Српске је у Приједору за просветне раднике ове регије организовало прву у низу јавних расправа о овом нацрту, а начелник Оделења за основно образовање и васпитање у овом министарству Гордана Дукић оценила је да је то прилика да одређене нејасноће које су уочене у пракси буду појашњене или отклоњене, као и да буду додати чланови Закона који ће ићи у смјеру подизања квалитета васпитно-образовног процеса.


- Пре свега, релаксирали смо норму која дефинише број потребних оделења за оснивање, односно за престанак статуса централне школе, тако да ће се морати разматрати ситуација када нека школа има мање од 14 одељења и онда ће се тек донети одлука да ли ће та она изгубити статус и постати деветоразредно оделење, што значи да се уважава тренутак да је мање деце у нашим школама, па самим тим и број оделења, појаснила је Дукићева.


Она је истакла и да је Нацртом закона о изменама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прецизније дефинисано и оснивање приватне школе, за шта је сада потребно девет оделења са по минимум 15 ученика и да та школа губи статус ако има мање од седам оделења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ДАНАС ПОЛАГАЊЕ МАТУРЕ: Осмаци, пажљиво читајте задатке!


Дукићева је нагласила да је прецизније дефинисан и статус директора након истека мандата, као и утврђивање ниже цене уплате за поправно, односно друго полагање стручног испита код провсветних радника у основном образовању.

Она је подсетила да је Народна скупштина Републике Српске усвојила текст Нацрта овог закона и донела закључак да, због његовог значаја, буде одржана јавна расправа.

Дукићева је истакла да ће наредне расправе бити одржане у предстојећих месец дана.

Након расправа ћемо оне предлоге које сматрамо конструктивним уважити и унети у Закон који ће ићи даље у скупштинску процедуру, рекла је Дукићева.