Странци и даље уз Бошњаке!

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 06. 2019. у 06:41

Странци и даље уз Бошњаке!

Седница ПИК/Фото БХРТ

Савез за имплементацију мира (ПИК) и даље не прихвата ставове Републике Српске

УПРАВНИ одбор Савета за имплементацију мира (ПИК) након дводневног заседања у Сарајеву издао је извештај, који нажалост не иде у правцу да се "притисну" бошњачки политичари, и да одблокирају процес формирања у власти на нивоу БиХ. Документ је општег карактера, где се каже да сви политичари морају да формирају власт, али и да се ради на чланству БиХ у НАТО. Овакав документ није прихватила Руска Федерација, а његов садржај осудио је и СНСД.

Сташа Кошарац, председавајући Клуба посланика СНСД у ПБиХ, каже да тај комунике ПИК представља још један пристрасни политички памфлет дела међународне заједнице, наклоњеног бошњачкој политици и јавности.

- У том документу требало је да стоји само једна једина реченица - поштујте Устав, законе и изборну вољу грађана и формирајте власт у складу са изборним резултатима. Све друго је вишак дописан у бошњачким политичким кухињама или преписан из сарајевских медија - нагласио је Кошарац.

Он је поручио високом представнику Валентину Инцку и његовој канцеларији - ОХР да БиХ није само Сарајево и да у БиХ не живе само Бошњаци, као једини народ, чију политику ОХР и део међународне заједнице подржавају.

ПРОЧИТАЈТЕ И: МУП Републике Српске први у окружењу увео „чет бот“ на "Вајберу"

- Иако ОХР и деловање те канцеларије представљају ружну прошлост ове земље, поново су претерали, посебно у захтеву да Република Српска на своју територију смести мигранте из високоризичних исламских земаља. То се никада неће десити, јер ти људи, без обзира на животну невољу кроз коју пролазе, представљају посебну безбедносну опасност на територији РС - истакао је Кошарац.

ПРИОРИТЕТ УБЕЂЕНИ смо да је приоритетан задатак завршетак одуговлаченог процеса формирања Савета министара, без икаквих вештачких условљавања. Управо то би омогућило наставак социјалних и економских реформи у БиХ, ради побољшања квалитета живота свих њених народа, олакшавање функционисања других органа власти, истиче се у саопштењу из Амбасаде Русије у БиХ.

Кошарац је нагласио да ПИК постоји како би у БиХ штитио политичке интересе појединих НАТО чланица.

- Јасно је да су поједини међународни званичници, заједно са СДА, главни кочничари формирања власти у заједничким институцијама БиХ, а тиме и главни произвођачи политичке кризе, која је угрозила и потпуно зауставила процес европских интеграција. Јасно је и то да је на снази класична замена теза и тражење кривца на другој страни, што се може прочитати у коминикеу ПИК, политичком памфлету, који ће само продубити опасну политичку кризу у БиХ - упозорио је Кошарац.

Руска Федерација није се придружила коминикеу УО Савета за спровођење мира (ПИК), јер је "документ, нажалост, пристрасан и једносмеран, не одражава стварну ситуацију у БиХ, не покрива актуелне проблеме и у суштини не доприноси јачању међуетничког помирења и конструктивног дијалога, тражењу компромиса за унутрашња питања у земљи".

РЕТОРИКА

У САОПШТЕЊУ ПИК-а позивају се све стране да буду уздржане од неодговорне реторике, да теже поштовању законитих интереса свих у БиХ, да се окрене изградњи поверљивих односа и сарадњи заснованој на узајамном поштовању у складу са принципима Општег оквирног мировног споразума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Marko

20.06.2019. 21:16

Ne znam čemu se mi stalno čudimo.Ta "međunarodna" zajednica je planski radila na razbijanju zajednice u kojoj bi Srbi bili dominantni ali koja bi bila dobra i za ostale, podtrekavajući sve te male narode i narodnosti protiv nas u njihovom samoubilačkom pohodu.Postoji i druga međunarodna zajednica okupljena u savezništvu Rusije i Kine, pa i Indije i velikog broja nestvrstanih zemalja širom sveta.Samo treba biti čvrst i svestan istorije i ko smo mi a ko su oni i sve će doći na svoje.

anaig

20.06.2019. 21:21

STRAVICNA je ova komisija. Komisija nastavka ZLA. Incka treba protjerati kao i sve te likove za RAT. Na zalost, Bakiru ta komisija ide u prilog jer uporno zeli RAT on i ti divni umjereni EUROPSKI muslimani u BiH. Povraca mi se od svih njih.