Влада Републике Српске усвојила је на данашњој седници законске измене којима се уводе одређене новине када су у питању незапослени у Српској, те побољшава њихов материјални положај.

Данас су усвојени Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за време незапослености и Нацрт Закона о изменама и допунама Закона о здравственом осигурању, а којима се раздваја статус незапосленог лица од права на здравствено осигурање о трошку Републике.

- Ова кључна измена омогућиће да Завод за запошљавање РС коначно добије прецизне податке о понуди радне снаге на тржишту рада. Према предложеним решењима, Завод за запошљавање ће се моћи искључиво посветити раду са незапосленим лицима која уистину активно траже запослење, а не онима који се, ради остваривања других права (пре свих здравствене заштите), налазе на евиденцијама незапослених и не траже посао – истакли су у Влади РС.

Друга важна измена односи се на побољшање материјалног положаја незапослених, којима без њихове сагласности, кривице или захтева, престане радни однос.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАГРАДНА ИГРА У ЦИЉУ СУЗБИЈАЊА СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ: Фонд од 800.000 КМ и станови на поклон


Кроз предложена решења продужено је трајање права на новчану накнаду за време незапослености и њена висина.

Максимална дужина трајања права на новчану накнаду за време незапослености за раднике са најдужим стажом је са 12, продужена на 24 месеца.

Повећана је и висина новчане накнаде и то за особе које су радиле до 15 година на 45 одсто просечне плате коју су остваривали пре престанка радног односа (раније 40%), а 50 одсто (раније 45%) плате за особе са 15 и више година стажа.


Предложена је измена формуле за израчунавање најниже "гарантоване" новчане накнаде која је тренутно 30 одсто просечне плате за претходну годину, што номинално износи око 256 КМ, на 80 одсто најниже плате за текућу годину, а што номинално износи око 360 КМ.

- Односно то је повећање за више од 100 КМ на месечном нивоу – саопштено је из Владе Републике Српске.