Савет не прави спискове неподобних

С. МИШЉЕНОВИЋ

21. 05. 2019. у 13:11

Савет не прави спискове неподобних

Палата председника РС

Савет за заштиту уставног поретка Републике Српске категорички одбацује прозивке. Каран: Циљ оснивања овог тела је разматрање питања важних за уставни поредак РС. Означени наводно виђенији опозиционари

НАКОН што се у медијима појавила информација да Савет за заштиту уставног поретка РС прави спискове политичких неистомишљеника, који су претња уставном поретку Српске, огласио се и председник поменутог тела Синиша Каран.

Он је поручио да Савет нема спискове политичких неистомишљеника, који су претња уставном поретку РС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Додик: Настављамо сарадњу са Штрахеом

- Апсолутне су неистине да постоје спискови политичких неистомишљеника. Савет се није, нити ће се бавити оваквим стварима - рекао је Каран, поводом информације да је улога Савета да прогони политичке неистомишљенике.

Каран је подсетио да је Савет формирао председник РС, на основу уставних овлашћења.

- Савет је фомиран као стручно и саветодавно тело председника РС. Дакле, ништа мање нити више од овог оквира. Основи циљ оснивања јесте разматрање питања од значаја за уставни поредак Српске и остваривање његове заштите - прецизирао је Каран.

Он је истакао да Савет прати и разматра стање у остваривању уставне позиције и онога што је надлежност Српске и њених институција.

Синиша Каран / Фото М. Гутаљ

- У том смислу ћемо информисати председника Републике и наше институције - каже Каран.

Према његовим речима, Савет ће се бавити препознавањем претњи, које утичу на уставни поредак.

- Све мимо овога неће бити метод ни начин рада Савета за заштиту уставног поретка. Нажалост, појединци су, нетачним наводима о раду Савета, на популистички, јефтин и произвољан начин хтели да повећају своју политичку цену. Рад Савета је у складу са законом, уставан, а деловање транспарентно - закључио је Каран.

Иначе, према наводима из медија, на списку се наводно налазе сви виђенији опозиционари, од Вукоте Говедарице, Мирка Шаровића, Драгана Мектића, Младена Босића и Небојше Вукановића из СДС, па до Бранислава Бореновића, Јелене Тривић и Драшка Станивуковића из ПДП.

- Информације које су се појавиле у медијима, да Савет за заштиту уставног поретка РС прави спискове неподобних, које проглашава непријатељима РС, средство је путем којег режим настоји да се обрачуна са неистомишљеницима, користећи полуге власти - изјавио је председник СДС Вукота Говедарица.

Вукота Говедарица / Фото Д. Поздеровић

Председник СДС је нагласио да га никакве претње и црне листе владајућег режима неће зауставити да говори истину и бори се против пропалих политика и људи, који су ојадили српски народ, а сада још желе да сеју страх.

- Желим да им поручим да сам спреман за политичку борбу, а да су њихове црне листе и притисци само додатни мотив за још одлучније деловање - казао је Говедарица.

НАДЛЕЖНОСТ САВЕТА

САВЕТ за заштиту уставног поретка РС формиран је у новембру прошле године. У одлуци о именовању чланова овог тела је наведено да Савет, прати и разматра стање у области остваривања и заштите уставне позиције и надлежности РС и њених институција, да даје мишљење и предлоге највишим институцијама РС ради заштите уставног поретка. Савет, наводи се, предлаже мере за усмеравање активности система заштите уставног поретка.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цвијановићева: Донација цркви у Фениксу и деци ускоро могућност да уче српски

ПРЕШЛИ СВАКУ МЕРУ

АКТУЕЛНИ министар у Савету министара БиХ Мирко Шаровић поводом ових информација изјавио је да се "прешла свака мера".

- У више наврата сам рекао - онај састав који је у том телу РС не може на било који начин да мери мој патриотизам или патриотизам особа које су на том списку - истакао је Шаровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације