Председник Републике Српске Жељка Цвијановић присуствовала је обeлежавању црквене славе у Цркви Светог Николе у Фениксу и изразила задовољство што се српски народ у дијаспори редовно окупља у време верских и националних празника.

Цвијановићева је честитала славу свештенику Станиславу Дурићу и парохијанима, те обавестила окупљене вернике да је из буџета предсједника Републике Српске обезбедила новац за набавку плаштанице и обнову иконописа у Цркви Светог Николе у Фениксу.

Она је најавила да ће, у сарадњи са Владом Републике Српске и ресорним министарством, ангажовати наставника српског језика, те обезбедити да српска деца која живе у Фениксу уче матерњи језик, као и њихови вршњаци у Српској и Србији, саопштено је из Бироа председника Републике Српске за односе са јавношћу.

Свештеник Станислав Дурић истакао је да је велика част што је у госте за крсну славу стигла и председник Републике Српске.

-Хвала јој много што је дошла. Имали смо и једно изненађење, пошто она долази из Републике Српске, звали су нас и рекли да хоће да дају прилог, а ми смо требали да напишемо за шта ћемо искористити тај прилог. Био сам изненађен да желе да дају прилог јер смо ми у Америци, рекао је Дурић.

Прочитајте још - Цвијановић: Српска за европски пут, без високог представника

Према његовим речима, прилог ће искористити за поправку иконописа који је мало оштећен и да купе плаштаницу.

-Наручили смо у једном манастиру да буде извезено велико платно и то ће бити прелепо. Још важније је да ће то бити видљиво и за нашу праунучад и да се зна да је то био дар председника Републике Српске, истакао је Дурић.

Цвијановићева је током посете Фениксу присуствовала и завичајној вечери са представницима српских удружења у овом граду, а састала се и са привредницима српског поријекла који раде у оквиру пословне заједнице у Фениксу.

Предсједник Републике Српске борави у посети Фениксу на позив Српске православне цркве и удружења српске дијаспоре у савезној америчкој држави Аризона.