СРПСКА и Србија први пут раде на великом енергетском пројекту изградње три електране на горњем сливу Дрине, чија је вредност око 450 милиона евра. Србија чврсто стоји уз Републику Српску, и то се види на терену, а у последње три године чак 30 милиона евра је дато из грант средстава за пројекте у РС.

Нови састанак представника институција Републике Српске и Србије, који ће се одржати у мају, донеће још много нових пројеката. На последњем састанку са председником Александром Вучићем, замолио сам га да својим ауторитетом утиче на то да што пре започнемо реализацију овог капиталног пројекта.

Овако, у првом интервјуу за "Новости", говори председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, и додаје да је од председника Вучића добио обећање да ће Србија учинити све са своје стране како би се убрзале процедуре:

- Надам се почетку радова на електрани "Бук Бијела" у септембру. Она већ има документацију. Док будемо радили "Бук Бијелу", радићемо неопходну папирологију за електране "Фоча" и "Паунци". Након што формирамо заједничко предузеће у власничком односу 51 одсто Србија, 49 одсто РС, можемо одмах да уводимо и извођаче радова, не требају нам јавни позиви.

* Шта ће бити теме састанка представника Србије и Српске у мају?

- Разговараћемо о инвестирању у Српску. Водимо преговоре са одређеним компанијама из Србије о томе да дођу у Републику Српску. Већ смо се договорили да Србија из фонда који има за подстицање инвестиција према страним улагачима, подстакне своје привредне субјекте да отварају погоне у Српској. Све оно што страни инвеститори добијају у Србији, сада ће добијати привредници из Србије за отварање погона у РС. Привредници из Србије се већ јављају и обављају истраживања тржишта. Очекујемо конкретне резултате ове године, као и да велики српски брендови отворе производне погоне широм Српске.

НАТО - Став РС је јасан: могућа је само војна неутралност, нема НАТО интеграција. Пратимо став Србије, и како се Србија буде понашала, тако ћемо се и ми понашати. Ми не желимо НАТО границу на Дрини. За нас Дрина није граница, већ река која повезује два иста народа.

* Фирме из Србије које су имале представништва у РС отишле су у ФБиХ због високих намета. Како их вратити?

- Замолио сам председника Вучића да покуша да утиче на компаније из Србије које имају седиште у Федерацији да се врате у Републику Српску. Њихов одлазак нам је направио знатне губитке у привредном смислу, јер поврат ПДВ за те фирме иде у Федерацију, а Српска губи милионе. Бар 20 озбиљних компанија из Србије сада има своје седиште широм БиХ, од Мостара, Широког Бријега, до Сарајева. Очекујем да се врате у Српску.

* Ипак, фирме су отишле због боље пословне климе у Федерацији?

- То није тачно! Наши услови за привређивање су бољи од услова у Федерацији. У једном моменту јесте ситуација на терену била затегнута, али је све промењено у последње три године у корист РС. Наша збирна пореска стопа на примања је мања него у ФБиХ. Цена електричне енергије је нижа него у ФБиХ. Ако сада имамо 20 српских компанија у ФБиХ и ако их се пола врати у РС, то ће бити успех. Гарантујем да један део њих може одмах да се врати. Располажем информацијама да је за одређени број српских компанија које су имале своја представништва у РС, па су отишле у ФБиХ, сада значајно пао промет. Да се не лажемо, знатно мање количине робе из Србије се купује у ФБиХ него у Српској. У ФБиХ се гледа ко је произвођач и чија је роба, а кад се види да је из Србије...

ПРОЧИТАЈТЕ И: ПРЕМИЈЕР РС ПОРУЧИО: Сарадња са Србијом приоритет је Српске!


* Значи, мишљења сте да се фирме из Србије могу вратити у Српску?

- Ако ме неко од привредника из Србије увери да има већи промет робе у Федерацији него у Српској, ја ћу то прихватити. Али ако неко има седиште у Мостару, а 80 одсто робе продаје у Српској, онда не могу прихватити да им је боље да седе у Мостару. Нормално би било да седиште буде у Српској.

* БиХ није добила власт ни после пола године од избора. Колику штету трпи РС због тога?

- Велику економску штету трпи РС. Ми кажемо да имамо власт у РС, али због тога што је нема на нивоу БиХ, и РС трпи директну штету. Пример је "Електропренос БиХ". Он не функционише последњих 15 месеци, а на рачунима стоји више од 150 милиона марака. Наша електропреносна мрежа чека инвестиције како би била модернизована. Тај новац није у промету БиХ, и трпе фирме и из РС и из ФБиХ. Треба нам власт на нивоу БиХ. Треба нам функционална БиХ, како би свим грађанима било боље. Да вам не спомињем расподелу поврата ПДВ, где је РС већ изгубила 33 милиона конвертибилних марака. То је за нас велики новац. Могли смо повећати пензије за три одсто.

* Хоће ли, упркос свему, ускоро бити формиран Савет министара БиХ?

- Имам осећај да се само Република Српска залаже за БиХ, али дејтонску БиХ, а да је сви који се куну у њу руше. Желим им срећу на том путу, и да нас реше заблуде која се зове БиХ.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Србија и Српска да буду једно!

* Да ли је добро решење то што у власти после последњих избора има много више странака и опција?

- Мишљења сам да би најбоље било да су сви у власти и на нивоу РС и БиХ. Јер онда би се сви окренули проналаску најбољих решења. Увек су три човека паметнија него један, без обзира на то колико тај један био паметан. Различита мишљења и идеје могу само донети добро. Сада имамо двотрећинску већину и то нам даје одличан маневарски простор за битне одлуке.


* Често чујемо да је Република Српска "пала" испод милион становника због миграција. Какви су подаци Владе РС?

- Нико нема званичне податке, јер они се добијају на попису. Наша процена је да нас је више од милион, али одлива становништва има, то морамо да кажемо. Све што Влада ради усмерено је на побољшање амбијента за живот људи и на то да нас буде што више. Одлазак људи није само проблем РС, тако је у целом свету. И јаче економије остају без радне снаге и онда морају да је увозе.

КОСОВО И МЕТОХИЈА

- Српска даје пуну подршку институцијама Србије по питању борбе за Косово. У институцијама БиХ никада нећемо дати зелено светло за признавање тзв. Косова. Подржавамо напоре Србије да заштити наш народ на Косову и Метохији. Радимо где год можемо да помогнемо Србији на том путу.