ВЛАДА Републике Српске наставиће све процесе претходне владе, као и пут европских интеграција у којима је скоро лидер у оквиру БиХ, поручио је премијер РС Радован Вишковић.

- Наши законски прописи, где је то могуће, имају обавезу усклађивања са прописима ЕУ. Упитник Европске комисије за БиХ најбрже је урадила Република Српска - истакао је Вишковић на новогодишњем пријему који је организовао за представнике медијских кућа у Бањалуци.

Председник Владе РС рекао је да је приоритет српске сарадња са Србијом, и то не само институционална и политичка, већ и све што омогућава Споразум о специјалним паралелним везама.

Он је истакао да види Републику Српску као партнера европским и неевропским центрима, а да приоритет остаје сарадња са Србијом.

Вишковић је подсетио да је већ имао прилику да кратко разговара са председником Владе Србије Аном Брнабић, и да ће се поново видети током обележавања 9. јануара - Дана Републике Српске.

Он je најавио да ће његова прва званична посета бити Србији око 11. јануара, током које ће се састати са председником и премијером те земље Александром Вучићем и Аном Брнабић.

Прочитајте још - Србија и Српска да буду једно!

Вишковић је за почетак фебруара најавио и заједничку седницу влада Српске и Србије.

- Отворили смо већ питања неких пројеката, пре свега хидроенергетског потенцијала реке Дрине, хидроелектрана “Паунци” и “Фоча”. Учинићу све да Влада Српске уради свој део посла, а то је да буде додељена концесија нашем матичном предузећу пре заједничке седнице влада - рекао је Вишковић.

Нагласио је да жели да уведе мало више експедитивности.

- Не желим да губимо време на непотребне процедуре, већ да се неке ствари максимално убрзају - рекао је Вишковић.

Он је рекао да Републику Српску у наредном периоду види као стабилну, која ће у сваком моменту знати шта жели и шта ради, јасно бранити своје циљеве и интересе у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Вишковић је казао да Српска и БиХ напред могу ићи само уколико се буду поштовале и уважавале и уколико се буде уважавао глас РС у складу са Дејтонским мировним споразумом и свим позитивним прописима.

Прочитајте још - Српска рекла "не" чланству у НАТО!

- Нико не треба да брине у БиХ због позиције РС. Република Српска бранећи своје позиције штити и БиХ. Сви који то тако разумеју су добродошли, а сви који мисле да могу урушавати наше институције науштрб јачања оних у БиХ не мисле добро прво БиХ, себи и народу који представљају - закључио је Вишковић.

Недељко Чубриловић,Фото Независне

Он очекује да ће Влада РС имати коректну сарадњу са медијским кућама и да неће бити неспоразума.

- Верујем у одговорну и коректну сарадњу са медијима, где ће новинари од мене, као председника Владе, и мојих министара посредством портпарола добити све информације које их буду занимале у што је могуће краћем року - истакао је Вишковић.

УМЕСТО ПРИЈЕМА ДОНАЦИЈЕ УДРУЖЕЊИМА

ПРЕДСЕДНИК НС РС Недељко Чубриловић, уместо новогодишњег пријема, и ове године, одлучио је да средства донира у хуманитарне, образовне и социјалне сврхе. Председник НС РС донирао је средства за подршку непрофитним удружењима и организацијама, на подручју РС и ФБиХ, а која се баве хуманитарним и социјалним активностима.

- Ми смо и ове године одустали од новогодишњег пријема и одлучили да одређеном донацијом помогнемо рад удружења, којима је потребна подршка - рекао је Чубриловић.