Фиксни телефон више не звони у 200.000 кућа

Новости онлине

04. 02. 2019. у 19:18

Фиксни телефон више не звони у 200.000 кућа

Фото: Архива ВН

Фиксни телефони све више одлазе у заборав, што доказује и чињеница да је број претплатника ове врсте телефоније последњих осам година смањен за више од 200.000
Фиксни телефони све више одлазе у заборав, што доказује и чињеница да је број претплатника ове врсте телефоније последњих осам година смањен за више од 200.000.


"Број претплатничких линија фиксне телефонске мреже у БиХ у 2011. години износио је 955.937. Тај број се сваке године смањивао, тако да је до 2018. број претплатника био мањи за 204.801", потврђено је у Регулаторној агенцији за комуникације БиХ (РАК).


Додају да је примећен пораст прихода од интернет услуга, те да је и употреба мобилних телефона знатно утицала на то да се број претплатника фиксне телефоније сваке године смањује.


Млађе генерације фиксне телефоне готово да и не користе, али и код оних мало старијих скоро да излази из употребе. Мобилни телефони, али и друштвене мреже утицали су на то да фиксни телефони полако одлазе у историју.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Хоће ли фиксни телефон "преживети" технолошки бум?


"У кући имам фиксни телефон, али га не користим. Све позиве обављам преко мобилног телефона, док највише користим друштвене мреже. Када зазвони фиксни телефон, онда знам да зову бака и деда", казала је Бањалучанка Милијана М.


Старији грађани кажу да су фиксни телефони некад били незаобилазни те да је свако домаћинство имало по један примерак у кући, као и да се сва комуникација на даљину одвијала преко њега или писама, која су слали путем поште.


"Фиксни телефон готово да не користим, али сећам се периода када су он и телефонска говорница много више били у употреби. Кад видим фиксни телефон хвата ме носталгија. Тада није било као данас да се у сваком моменту можеш некоме јавити", прича нам педесетогодишњи Драган Р. из Сарајева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мобилни потискује фиксни телефон у Црној Гори


Додаје да су тада много више поштовали тај апарат и могућност коју им је пружао - да се чују са блиским људима који су удаљени од њих.


"У данашње време комуникација је достигла тај ниво да у сваком моменту можемо бити у контакту са драгим људима, али мање ценимо ту привилегију", закључио је овај Сарајлија.


Фиксни телефони се и даље користе, али највише у фирмама где је њихова употреба и у данашње време неопходна, јер се део комуникације са пословним сарадницима и даље обавља на овај начин.


(nezavisne.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Nebojsa007

04.02.2019. 23:05

Ne odlazi u zaborav zato sto ne treba vec zato sto telekom uporno naplacuje taksu od 500 dinara bez ikakvog razloga za to. A platezna moc je sve losija pa prvo se iskljucuje fiksni.

Vulkan

04.02.2019. 23:08

Čuvajmo fiksni telefon, zlu ne trebalo. Mreže mobilnih telefona mogu u nekoj situaciji veoma lako da se unište ili prisluškuju iz daleka. Može i fiksni ali teže.

Željko Jovanović

05.02.2019. 07:33

Poštovani, možete li da mi kažete koja je svrha ovog članka? Da popuni prostor????

Странац

05.02.2019. 08:47

Ово није тачно, једноставно су сами оператери отјерали тих 200 000 људи. Увођењем нових правила они су рачунали да ће остати само најнемоћнији принуђени да плаћају намете јер нису способни за нове технологије.

milijan

05.02.2019. 09:03

Hvala mtelu, sto je naucio najstariju populaciju da radi na viber i skype. Da nisu toliko skupi mozda bi neko i zadrzao telefon, ovako sigurno ne. Najjaca stvar je "pretplata" koja je cito uzimanje para zato sto mozemo. Neka hvala.