Говедарици се љуља столица

С. МИШЉЕНОВИЋ

понедељак, 10. 12. 2018. у 09:40

Говедарици се љуља столица

Вукота Говедарица - Фото Независне

Позиција лидера Српске демократске странке биће позната после заседања скупштине 15. децембра. Два кандидата - Шаровић и Мићић, спремна да преузму странку ако он изгуби поверење

ПОЗИЦИЈА председника Српске демократске странке (СДС) Вукоте Говедарице на челу странке све је климавија. Читава ситуација биће много јаснија 15. децембра, на седници скупштине СДС, потврђено је за "Новости" из извора у СДС, а једна тачка дневног реда биће и гласање о поверењу председнику странке и актуелном руководству.

- Два су кандидата спремна да преузму странку уколико Говедарица изгуби поверење - Мирко Шаровић и Мићо Мићић. Један од шефова СДС могао би бити и Милан Миличевић - каже извор "Новости".

Даље извори из СДС кажу да је стање у СДС неподношљиво и да се странка распада по шавовима.

Прочитајте још: Говедарица би у Веће народа РС

- Очекујемо да делегати на заседању Скупштине затраже оставку председника Говедарице и руководства странке. Овакво стање не одговара СДС, јер се иде из грешке у грешку и сви потези после избора воде ка распаду странке. Након оставке изгласаног неповерења Говедарици формирало би се привремено руководство које би у наредних месец дана организовало председничке изборе у странци - истичу извори.

Даље, према сазнањима нашег листа, у СДС су спремни да прихвате да се врате поједини чланови који су отишли из странке због актуелног руководства.

- Ситуација у СДС, где немамо добре односе са званичним Београдом и где се бежи од разговора са другим партијама, пре свих са онима из власти у Српској, није никако добра. СДС се сада налази на политичкој ледини и тешко може уопште опстати, јер нам се чланство сваког дана осипа због актуелног руководства - кажу извори "Новости".

Извори из СДС тврде и да ће у Скупштини важан или пресудан бити глас Милана Тубина, председника Градског одбора странке у Приједору, који, како се спекулише, намерава да на локалном нивоу уђе у коалицију са СНСД. И то како би се гласало за опозив градоначелника Миленка Ђаковића, из ДНС. Међутим, како су пренели бањалучки медији, упућени тврде да је Тубин Говедаричин човек од поверења и да је управо он у Бањалуку довео демонстранте који су узвикивали пароле против Обрена Петровића.

Сада, кажу у приједорском СДС-у, Тубин тим истим људима обећава посао преко СНСД. Обећао је Тубин и Говедарици да ће гласати за њега на изборној скупштини, кажу незадовољни чланови СДС у Приједору, па зато Говедарица не сме да га дира, иако је из странке искључио све оне који су споменули сарадњу са владајућом странком.

Прочитајте још: И чланство окреће леђа СДС-у!

Тубин за бањалучку АТВ није ни потврдио ни демантовао тврдње и поручује да преговори са СНСД нису искључени.

Седница скупштине СДС - Фото СДС

- Преговора ће бити вероватно у свим правцима и са СНСД и са СДС. Ми смо партија која ће сигурно разговарати са свима, нећемо затворити врата никоме, то је нормално, то је на крају крајева политика - рекао је Тубин.

ЗАПОЧЕО РАСПАД

РАСПАД у СДС је започео када су сада већ бивши посланици СДС из Добоја и зворничке и сарајевско-романијске регије затражили да се преговара са СНСД. Епилог тих захтева је било искључење из СДС Обрена Петровића, градоначелника Добоја, и целог СДС из Добоја, али и Костадиона Васића, посланика СДС из Зворника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације