НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ: Формирати нову комисију за истину о Сребреници

С. МИШЉЕНОВИЋ

14. 08. 2018. у 10:45

Скупштина РС одбацила извештај о Сребреници и задужила Владу да уради нови документ. Посланици траже формирање нове комисије која би за годину дана утврдила истину

НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УСВОЈИЛА ЗАКЉУЧКЕ: Формирати нову комисију за истину о Сребреници

Додик за говорницом у Скупштини ,фото СРНА

НАРОДНА скупштина РС усвојила је данас, консензусом свих српских странака, закључке у којима тражи да Влада РС стави ван снаге Извештај комисије за Сребреницу из 2004. Поред наведеног тражи се да Влада формира нову комисију која би у року од годину дана утврдила комплетну истину о догађајима у Сребреници и око ње у периоду од 1992. до 1995.

Како је наведено у усвојеним закључцима,к нови извештај о дешавањима у Сребреници треба да допринесе јачању међусобног поверења у БиХ и спречавању манипулација жртвама, јер је комисија из 2004. радила под притиском међународне заједнице и ОХР како би се изнела истина само о страдању Бошњака у јулу 1995, али не и о страдању Срба.

Милорад Додик, председник РС, у обраћању на Народној скупштини посвећеној Извештају Комисије за Сребреницу поручио је да се много ствари дешавало у Сребреници и око ње који указују да је то договорена трагедија с циљем сатанизације српског народа, као и да се Српска учини празном љуштуром или барем умање њене надлежности.

Додик је рекао да циљ ове седнице није скривање било којег злочина без обзира на то о коме се ради, већ да се укаже на то да је, како тврди, геноцид у Сребреници планиран још од почетка рата, те је тим поводом цитирао изјаве бошњачких првака на почетку рата, али и изјаве неких сребреничких првака попут Хакије Мехољића да је Алија Изетбеговић пред сведоцима рекао да је потребно да Срби убију пет хиљада Бошњака у Сребреници како би Бил Клинтон, амерички председник, покренуо НАТО ударе против Срба.Према Додиковим речима, непосредни повод за ову седницу је списак од 22.000 Срба који је Мунира Субашић, председница "Мајки Сребренице", упутила немачком правосуђу с циљем да се ти људи процесуирају за геноцид.

Додик је изјавио и да Комисија није узела у обзир српске жртве, те да је то урађено под притиском међународне заједнице, посебно високог представника Педија Ешдауна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Опозиција долази у скупштину, али неће код Додика!


Цитирајући податке Центра за истраживање ратних злочина РС, Додик је навео да је неколико стотина Бошњака страдало у међусобним бошњачким сукобима, као и да постоје људи за која је утврђено да су погинули током пробоја из Сребренице током жестоких војних сукоба, а све њих је, како тврди, Комисија уврстила на списак Бошњака убијених у Сребреници 1995.

- Искрено жалимо за сваком жртвом, али морамо да се запитамо жали ли ико за српским жртвама?

Влада је спремна да учини све на основу смерница Скупштине.

- Желимо истину о свим злочинима. Српска никад није, нити ће оспоравати злочине које су починили поједини Срби, али желимо непристрасно утврдити истину и о страдању српског народа. Подржаћемо формирање нове међународне непристрасне комисије - поручио је Додик.

Додао је да ова седница није обрачун са члановима Комисије.

УКЉУЧИТИ И БОШЊАКЕ

Додик је поручио да би требало формирати нову комисију која би сачинила нови извештај у року од годину дана, те је позвао и бошњачка удружења и породице сребреничких жртава, да се укључе у њен рад.

Шеф Клуба Коалиције Домовине у НСРС Адмир Чавка (СББ БиХ) рекао је да никоме није потребна предизборна крв те додао да се "данас бавимо популизмом".Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

zabrinuti

14.08.2018. 13:50

Trebalo bi ispitati angažovanje Francuske obaveštajne službe u celoj priči.

Umovi

14.08.2018. 14:51

Samo istina i istina mogu pomiriti sve narode u BiH. Sve žrtve treba isto posmatrati bez obzira čije su, ali se ne sme dozvoliti da se na neistinama kreira neka politika. Opozicija je napravila veliku grešku što će ih koštati na predstojećim izborima.

Nostradamus

14.08.2018. 16:45

I kako treba da glasi zakljucak te najnovije komisije?.Mi mozemo da pravimo sta god hocemo, ali na zalost to streljanje necemo uspeti izbrisati. Nas ne mogu spasti nikakve komisije niti olaksavajuce okolnosti, vec samo realno prihvatanje tog nesretnog dogadjaja.

Lux

15.08.2018. 07:53

@Nostradamus - Гласи да ће се формирати нова комисија која ће да утврди и жртве на Српској страни, а не само бошњачке, као и колико је њих страдало у међусобним обрачунима и слично, а приказани су као жртве злочина од стране Срба. Да си прочитао текст прије коментара знао би.

Nostradamus

15.08.2018. 20:57

@Nostradamus - Gospodine @Lux, pa zna se broj poginulih Srba u tom bezpotrebnom ratu. Ta cifra je oko 30.000 i sta sada treba jos iztrazivati?.. Zasto se izdvajuju 3.000 pobijenih Srba oko Srebrenice, a preostalih 27.000 nisu toliko bitni?. Jedini problem sa Srebrenicom je streljanje zarobljenih ljudi a ne broj streljanih niti olaksavajuce okolnosti zbog cega je to ucinjeno. Ignorisanjem