До воде рашљама и крампом

Б. МИЛОШЕВИЋ

16. 07. 2018. у 07:54

Бунарџије из Главичица код Бијељине имају пуне руке посла ових дана. Нема веће радости за копаче бунара и за домаћина, од завршеног бунара са хладном и чистом водом за пиће

До воде рашљама и крампом

Душан Машановић и Милан Лакић / Фото Б. Милошевић

НЕМА веће радости за копаче бунара и за домаћина, од завршеног бунара са хладном и чистом водом за пиће, причају Душан Машановић, Милан Лакић и Предраг Караћ, бунарџије из Главичица код Бијељине док ових дана копају бунар у дворишту Горана Деспотовића у подмајевичком Сувом Пољу.

Овим изузетно тешким и опасним послом Душан се бави већ двадесет година, а најдубљи бунар до сада ископао је у Пилици код Зворника, дубок 73 метра!

- Опасност почиње са првим закопаним ашовом, и ризик са мора свести на минимум, јер свака грешка може бити кобна. Прете нам отровни плинови на великим дубинама, урушавање земље, нагли надолазак воде, па и то да се тешка кофа са земљом откачи од сајле са чекрка и падне на главу бунарџији - прича Машановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kopaćemo džabe ako Daliboru nađemo mladu

Зависно од терена и састава земљишта, цена копања бунара је од 100 до 150 марака по дубинском метру, а дневно може да се ископа око два метра, након чега се постављају бетонски прстенови све до главне "жице", објашњавају вредне бунарџије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Kragujevac: Prave bunare bez dozvole

Додају да се до воде још увек долази уз помоћ древног помагала - рашљи, које у рукама доброг бунарџије непогрешиво проналази воду под земљом.

НАПАЈАЊЕ ФАРМИ

РУЧНО копаних бунара све је више и у равној Семберији, посебно за напајање на фармама музних крава. По речима фармера, када би краве пиле скупу воду из водовода, коштало би таман толико колико зараде од млека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације