У стану који је купио млади брачни пар из Панчева, наследници су оставили све, буквално све, па и хрпу старог новца. Купци стана су на једном сајту угледали новчић од 10 шилинга који вреди 750 евра, а који је идентичан оном којег су нашли у свом новом стану! Међутим...

Када је бака која је живела сама у стану у Панчеву и није имала директне потомке недавно преминула, двоје наследника који су добили стан били су задовољни јер су се договорили да одмах стан и продају. Зачудо, из стана, пре продаје нису желели ништа да понесу са собом, чак ни ситнице, фотографије и слично, осим можда накита, који је бака поседовала.

Стан у коме је деценијама живела бака био је препун свега и свачега, од намештаја до фотографија - а све је то остало купцима стана. Наследнике ништа није занимало осим продаје и чистог кеша.

Нови власник Бојана П. је одмах почела да празни стан који је тек купила по веома повољној цени. Игром судбине нашла је и кутије препуне старог новца, папирног и кованог. Тад се јавила редакцији Телеграфа да исприча своју замало невероватну причу.

- Нашла сам кованице различитих величина, нијанси, од пожутелих до зарђалих, сребрних до бакарних, стандардног округлог облика, али и необичних таласастих ивица, са арапским словима.. Не разумем се у нумизматику, али кад сам видела да су неки новчићи с палмама, те неки још с почетка XX века, одлучила сам да проверим на интернету да ли неки нешто може да вреди - испричала је Бојана за Телеграф.рс.
Она и њен супруг решили су да сами мало истраже на интернету и пронашли су прво поклапање! Наиме на једном сајту угледали су новчић од 10 шилинга, који је идентичан њиховом.

- На сајту је била наведена цена од 750 евра! Нашој срећи није било краја. Додуше, за арапски новчић, за који смо мислили да ће много вредети јер је необичног изгледа, схватили смо да можемо добити само 10 динара - додаје она.

Ипак су били опрезни, па да се не би залетели са продајом, пронашли су и стручњака за новац.

- Један погед на кованицу од 10 шилинга био је довољан да схватим њену вредност.

- Вреди мање од кутије цигара, процењујем да би кованица могла да кошта 150 до 200 динара, пошто у себи садржи 4,8 грама сребра, а грам сребра је око 30 динара - истакао је нумизматичар.

Како је могуће да на интернету стоји цена од 750 евра

Познаваоци нумизматике кажу да новчић који вреди 750 евра само наизглед делује идентично као онај који су купци нашли у стану.

- У питању је полирана плоча која није коришћена, а одрађена је за колекционаре, па зато вреди знатно више. Приказани новчић је примерак који је произведен посебним поступком утискивања, полирана плоча, мат мотив, поља високог сјаја и због тога је редак. Овај новчић кован је само за колекционаре и никада није био у оптицају - објаснили су они.

Познаваоци нумизматике сложили су се да старе кованице немају велику или икакву вредност, иако на први поглед могу да преваре.

(Телеграф.рс)