Електротехничар Александар Танић (34) из Нишке Бање ових дана приводи крају бербу чили паприка у својим пластеницима поред Нишаве.

На имању које до пре две године било права "џунгла" Танић је ове године посадио скоро 1.000 струкова екстремно љутих паприка, а сав род прерадиће у ектремно љуте "танијеро" сосове.

Производња љутих папричица на југу Србије има дугу традицију, али је мало произвођача који су попут Танића посвећени скоро искључиво узгајању те биљке.

Прочитајте још: ШЕСТОЧЛАНА ПОРОДИЦА НАСТАВЉА ТРАДИЦИЈУ ПРЕДАКА: Домаћинство Владана Илића - рекордер у производњи млека

Танић је казао за агенцију Бета да од када зна за себе много воли Црвену звезду и љуту храну, те отуда и бројна путовања на звездине мечеве и пластеници са чили паприкама.

Због Звездиних утакмица, додао је, спреман је да оде било где у свету, а због љубави према љутим папричицама почео је да их узгаја.

фото Фејсбук


"Прво сам посадио 15 струкова, онда 50, а потом сам видео да ми је то мало и прошле године закупио запуштено имање поред Нишаве. После двомесечне даноноћне борбе са растињем и коровом засадио сам чили папричицама два пластеника дужине 30 и ширине шест метара. Ове године имам четири пластеника, углавном са чили паприкама и нешто мало парадајза и паприке 'ајварке'", рекао је Танић.

Прочитајте још: Меда скоро да нема, цене прелазе 1.000 динара

Производњу љутих папричица, Танић је почео без икаквог претхнодног искуства пошто се нико у његовој породици пре тога није бавио пољопривредом.


"Отац ми је пружио највећу помоћ и подршку. Са њим и још неколико пријатеља сами смо направили пластенике и кренули да озбиљно радимо. Семе чили папричица сам набавио из увоза. У почетку сам се строго држао упутстава из приручника, а сад сам се мало ослободио и видим да не мора баш све да се ради тако као што пише у књигама", истакао је Танић.За папричице које узгаја, Танић је казао да не представљају органску храну јер их ђубри и вештачким ђубривом, али јесу здрава храна јер не користи "тешку" хемију.

"Моја идеја је да производим здраве, екстремно љуте сосове. Не занима ме кванташка производња и продаја. Све што произведем, прерадим у сос по сопственој рецептури, без конзерванса. Прошле године сам направио 500 бочица за које сам сам дизајнирао етикету. Један сос је био комбинација чили папричица, крушке и ваниле, а други комбинација чили папричица, белог грожђа и цимета", објаснио је Танић.

фото Фејсбук


За наредну годину Танић има озбиљне планове, између осталог и проширење производње.

"Захваљујући друштвеним мрежама открио сам да много људи у свету обожава да једе љуту храну. Добио сам већ и позив да учествујем на фестивалу чили сосова и паприка у Аустралији. Послаћу им ових дана своје сосове, а одлазак ћу да оставим за следећу годину", рекао је Танић.

фото Фејсбук


За наредну годину Танић планира и да поред Нишаве отвори клуб љубитеља чили паприке.


фото Фејсбук

Идеја му је да, поред плаца који је узео у закуп, уреди обалу Нишаве и да направи кутак где ће се окупљати људи који попут њега воле ватрено љуту храну.