Meda skoro da nema, cene prelaze 1.000 dinara

A. DELIĆ

12. 10. 2019. u 09:54

Меда скоро да нема, цене прелазе 1.000 динара

Foto A. Delić

Ispaša diktira cenu. Livadski 800, bagremov do 1.000, a heljdin 1.100. Međunarodni festival meda, otvoren u šapcu, okupio je 40 proizvođača

MEĐUNARODNI festival meda, koji se u Šapcu održava šesti put, okupio je 40 pčelara, proizvođača lekovitih preparata i pčelarske opreme. Na otvaranju u pešačkoj zoni, u petak se čulo da je lokalna uprava u razvoj medarstva ove godine uložila četiri miliona dinara, a zahvaljujući sličnim merama u prethodnom periodu, broj košnica u ovom kraju je sa 15.000 porastao na 23.000.

Iako su se okupili u velikom broju, pčelari su nam u petak u Šapcu rekli da nisu zadovoljni ovogodišnjom proizvodnjom, jer meda, kako kažu, skoro nije ni bilo. Zato je i skuplji nego prošle godine - bagremov se prodavao za 900 i 1.000, heljdin za 1.100, a livadski za 800 dinara.

- Valjevske planine su mesto gde se pravi med koji sam izneo pred kupce - kaže nam Borivoje Pantić iz Valjeva. - Bavim se pčelarstvom punih 60 godina, a počeo sam sa ocem Jordanom i dedom Pavlom, kada sam bio devetogodišnji dečak. I četvrta sam generacija u svojoj porodici. Moji su bili sveštenici, ali sam ja tu tradiciju prekinuo i postao etnolog.

Pantić, koji je, inače, radni vek proveo u Narodnom muzeju u Valjevu, kaže da je znanja iz naroda, sklonog da se leči i biljem i medom, sistematski zapisivao, eksperimentisao i na kraju uspeo da iskoristi. Napravio je deset lekovitih preparata od meda i šumskih plodova, heljde, mleča, propolisa...

Pored pčelara sa višedecenijskom tradicijom i iskustvom, na sajmu je bilo i sasvim drugačijih izlagača. Na štandu su zajedno prodavale baka Rada Mijatović i unuka Sofija.


Borivoje Pantić


Baka Rada Mijatović i unuka Sofija


- Zajedno prodajemo med koji je proizveo naš sin i tata - pričaju uglas Rada i Sofija.


Na tezgi su poređane sve vrste rakija, od medovače pa nadalje. Naravno, i tegle sa medom, fini medenjaci i, na kraju, lekovite kreme od pčelinjeg otrova. Kažu, dobre su za zglobove.


KREME I SAPUNI

KOZMETIČKE proizvode na bazi meda nudi Mirjana Gavrilović, koja ne propušta nijedan ovakav sajam. Njene kreme i sapune možete "pobrkati" i sa medenim kolačićima, jer joj je tezga lepša nego ijedna pčelarska. Svi proizvodi rađeni su u čistim, ekološkim uslovima, i strogo na biljnoj bazi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)