ХЕЛЕНА Гавран (4), најстарија од три сестре, од рођења је била насмејана и ведра риђокоса девојчица, али се онда у трену све променило. Оболела је од малигног тумора на мозгу, и зато јој је хитно потребна помоћ. За лечење на клиници "Густав Роси" у Паризу, у којој је проценат излечења готово 90 одсто, потребно је 545.500 евра.

Како за "Новости" прича Радован Гавран, Хеленин отац, симптоме који су указивали да постоји проблем приметио је пре неколико месеци.

- Видео сам да јој је лево око "побегло", и било ми је чудно јер знам да Хелена нема проблема са видом. Затим су почели учестало повраћање, поспаност, раздражљивост, љутња, а све смо то приписивали њеној љубомори према тек рођеној сестри. Такође је почела да одбија храну, слабо је јела, а њена немоћ и патња трајале су око месец дана - говори Радован, који са породицом живи у београдској општини Сурчин.

Скенер главе урађен је 17. августа, када су лекари установили да постоји неки проблем и дали хитан упут за неурохирургију. Тамо су доктори установили да девојчица има хидроцефалус, и она тог дана остаје на лечењу у Клиничком центру Србије. Већ сутрадан је урађен први захват, да би је осам дана касније докторка Даница Грујичић оперисала по други пут. Хелена је из обе операције изашла као победник, са осмехом на лицу.

- То је био главни захват, кад је покушано одстрањивање тумора. Проблем је што он сваког тренутка може да метастазира - каже Гавран. - Отишао сам седам дана после отпуста са неурохирургије у Париз, где су променили комплетну терапију коју су јој овде прописали. Тада су нам понудили две врсте лечења, лакше и теже.

Лакши облик лечења јесте хемотерапија, док је много тежи хемотерапија и зрачење. Гавранови су се одлучили за прву опцију, коју су им препоручили лекари клинике у Паризу. Затим је на адресу породице стигао прорачун из Француске, на ком је писало да читав процес лечења кошта 545.500 евра.- Захваљујем свима у нашој земљи који су помогли Хелени, али једина опција је да наставимо лечење у иностранству. Клиника у Паризу нам је тражила да уплатимо читав износ пре почетка хемотерапије, што ми нисмо били у могућности - тужним гласом говори отац Радован.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕОГРАЂАНКА ПОСТАЛА ХЕРОЈ ТАНЗАНИЈЕ: Улепшала сам живот и себи и деци Африке


Потом је одлучено да се пре почетка хемотерапије уплати 60.000 евра, до краја октобра 100.000, док би остатак требало платити до краја новембра. Прва сума је уплаћена пре неколико дана, тако да породица сутра путује у Париз, док Хелена на клинику одлази у петак.

У цену су урачунати само трошкови лечења, док ће за превоз и боравак у Паризу, где ће остати минимум девет месеци, такође морати да се снађу. Да би Хелена успешно окончала хемотерапију, и имала срећно и безбрижно детињство, потребна је помоћ свих људи добре воље.


ДО ПОБЕДЕ

ПРЕКО фејсбук-странице "Са Хеленом до победе", сви заинтересовани се могу информисати о хуманитарним акцијама које се свакодневно организују. Приређују се концерти, журке, глумачке вечери, продаја разних предмета. Такође су у већини градова у Србији и БиХ постављене кутије, како би се што пре сакупио потребан новац.


ДИНАРСКИ И ДЕВИЗНИ РАЧУН

СВИ који желе да помогну Хелени Гавран новац могу уплатити преко динарског жиро рачуна Комерцијалне банке, на број 205-9011007813176-78. Такође је доступан и девизни рачун за дијаспору, а број је RS35205903102694327813, с тим што је потребно уписати и SWIFT код KOBBRSBG.