НЕ ДЕШАВА се сваки дан да угостите председника Републике. Нама се, ето, посрећило да нам у кућу дође Александар Вучић и све нам и даље делује помало нестварно. Ни у сну нисмо могли да замислимо тако нешто.

Овим речима пензионерски пар Станислава и Радивој Богдановић из старопланинског села Кална, која је до пре пет деценија била општина, полако сумирају готово двочасовни боравак председника Вучића у њиховом домаћинству које се бави сеоским туризмом.

- Посету ћемо памтити до краја живота. Још сређујемо утиске, али оно што се слободно може рећи, то је да нас је посетио велики човек, поникао из народа, који зна све проблеме и који се понашао као да је међу нама одрастао. Ко би могао да претпостави да ћемо га угостити и толико дуго причати са човеком који разговара са највећим светским државницима. Оно што је сасвим сигурно то је да је непосредан, срдачан, једноставан и пристојан - каже Радивој, чије речи климањем главе одобрава супруга Станислава.

Њој се посебно допало што је Вучић похвалио њено умеће у кухињи и што је на брзину припремљену храну пробао и појео у сласт. Драго јој је и што воли обичну храну, припремљену на традиционалан начин.

А трпеза се шаренила од ђаконија. Председнику се, каже домаћица, највише допало старопланинско кисело млеко, а на крају се "засладио" супер љутом папричицом.

Прочитајте још - ВУЧИЋ У КАЛНИ: Нико не сме да проба паприку, али ја хоћу

- Толико је био непосредан, седели смо и разговарали о свему и свачему готово два сата. Теме су се саме по себи наметале. Обишао је наше домаћинство и резервисао и платио једну собу, кад буде одлучио да користи одмор са сином Вуканом. Дозволио је чак и да га загрлимо и сликамо се - закључује Радивој.

Станислава и Радивој у башти

Богадановићи су, иначе, први у Кални почели да се баве сеоским туризмом. Пионири су у овом послу. Пре нешто више од десет година купили су једну стару кућу у центру места и уложили много рада и новца, па и кредит преко Фонда за развој. Сада у свој дом, који је добио четири звездице, могу да приме 12 гостију.

- Када смо почели да примамо прве госте, било је појединих који нису веровали да се од овог посла може пристојно зарадити. Овде се вековима живело од дрварења и мало ко је веровао да ће у буџаке долазити туристи. А десило се управо то. Сваке године угостимо по више десетина људи из целог света. Готово да нема државе из које неко није дошао да преноћи или остане неколико дана. Имамо госте из Кине, Америке, Канаде, Шведске, Аустралије, Новог Зеланда, Кореје, да не говоримо о гостима из окружења. Долазе лети, али и зими на скијање. Имамо и оне са којима смо се спријатељили. Један пар из Шведске нам је понудио да идемо код њих кад год можемо: донели су нам чак и ружу коју смо засадили и зовемо је "швеђанка" - прича Станислава, која је пореклом из Равног Села код Врбаса, док је Радивој Крајишник.

Прочитајте још - ПОСЕТА КУЋИ ЈУНАКА: Вучић са сином у кући Гаврила Принципа (ФОТО)

У Калну су после неколико сеоба по бившјој СФРЈ: од Врбаса преко Велике Плане дошли пре четрдесетак година и радили у једној локалној фирми која је имала седамдесетак радника. Напослетку је и она пропала, као и некадашња општина Кална.

ПРИРОДНА ХРАНА

СТАНИСЛАВА и Радивој имају двојицу синова која имају своје породице и не живе у Кални. Верују да је будућност овог краја у развоју сеоског туризма и производњи здраве хране.

- Комплетно воће и поврће, као и месо купујемо од сељака са овог подручја. Кад зарадимо ми, зараде и они. Један наш познаник је чувао само једну краву и намеравао је да је прода, јер није знао шта ће са млеком. Када смо почели од њега да купујемо млеко за наше госте, набавио је још три краве - каже Радивој.