На јесен нам стижу поплаве и олује?

Танјуг

15. 08. 2019. у 21:39

На јесен нам стижу поплаве и олује?

Depositphotos

Како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност јаких и обилних пљускова ће се наставити
Америчка компанија која се бави временским прогнозама AccuWeather објавила је сезонску прогнозу за Европу за јесен 2019. године, према којој се предвиђа да ће повремене олује које су се јављале у Италији и Балкану да се наставе и током јесени, с јаким кишама које могу да узрокују поплаве и клизишта.

Прочитајте још: РХМЗ издао упозорење на високе температуре, сутра стижу временске непогоде

Како јесен буде одмицала, смањиваће се ризик од јаких грмљавина, али опасност јаких и обилних пљускова ће се наставити.

Наводи се да ће их највише бити у октобру и новембру, а према предвиђањима, очекује се да ће температуре остати близу или мало ниже од уобичајених за ово доба године.

Потенцијални продор хладног ваздуха са истока и севера у касној јесени донеће обилнији снег из Мађарске и Румуније у БиХ и Србију.

"Често нестабилно време имаће негативан утицај на пољопривреду и спољне активности у овом региону", рекао је метеоролог Тајлер Ројс.

За разлику од већег дела Европе где се током јесени могу очекивати температуре изнад нормале, у источној Европи могућ је оштрији прелаз на хладније време.

Јесен може почети благим температурама, али се предвиђа да ће удари хладног ваздуха бити учесталији од октобра до новембра.

Највише падавина очекује се у Украјини.

Како новембар буде одмицао, ниске температуре постаће све ниже, а понекад ће се имати утисак да је децембар или јануар.

Снежне падавине могуће су у новембру у целој источној Европи. Олујни ветрови очекују се и у Великој Британији, Француској, Холандији и Данској који ће можда узроковати недостатак електричне енергије и поремећаје у одвијању саобраћаја, а постоји и опасност од поплава.

Насупрот томе, Португал и Шпанија ће се суочити с несносним врућинама које ће донети и ризик од пожара.

Током септембра ће бити топло и суво време које ће захватити и југ Француске, а нагла промена очекује се у октобру због олуја које долазе са Атлантика.

Подручје од Француске до Пољске имаће благу јесен без великих киша - већину септембра ће у Паризу, Берлину и Варшави бити око 20 степени, а промене се очекују крајем новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Jata

15.08.2019. 23:18

Da,da...Isto kao juce,bice oluje i pljuskovi sa grmljavinom. ljudi otkazali pocetak bir festa, kad ono mucak! Ajmo meteorolozi vracajte diplome! Svaki seljak zna bolje od vas!